„По стъпките на един испански дипломат в София: Хулио Паленсия. Маршрут и преглед на дипломатическите отношения между Испания и България”

На 22 юни в седалището на издателство COLIBRI, Casa Libri, се състоя церемонията по представянето на изданието „По стъпките на един испански дипломат в София: Хулио Паленсия. Маршрут и преглед на дипломатическите отношения между Испания и България ”- туристическа и културна обиколка на емблематичните места на град София, свързана с историята на 110-годишните отношения и испанското дипломатическо присъствие в българската столица.

Това издание бе изготвено от посолството на Испания в рамките на честванията по повод 110-годишнината от дипломатическите отношения между Испания и България, благодарение на важното сътрудничество с Държавна Агенция „Архиви“, която предостави документи, свързани с различните местоположения на испанските легации в София през годините, както и снимки и изображения от времето, излюстрирано в маршрута. Пътеводителят, публикуван от издателство КОЛИБРИ, е изготвено на испански и български език.

Церемонията по представянето бе водено от заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова и посланика на Испания Алехандро Поланко. Директорът на КОЛИБРИ Жаклин Вагенщайн приветства присъстващите на събитието, което включваше представянето на изданието от Иванка Гезенко от Държавна Агенция „Архиви“. Беше прочетен поздравителен адрес от вицепрезидента на Република България, г-жа Илияна Йотова. Излъчени бяха и два видеоклипа от маршрута, очертан в това ръководство, единият, изготвен от Боряна Димитрова от БТА, както и поздрав от Директора на Сефарадски център-Израел, Мигел де Лукас.

Представеният в тази публикация маршрут предлага културна и туристическа обиколка на различните места в град София, свързани с историята на дипломатическите отношения между Испания и България, от създаването й през 1911 година. Включени са и сградите, в които се е помещавало испанското посолство, свързани с испанските дипломати, назначени в София. Сред тях се откроява Хулио Паленсия и Алварес-Тубау, на когото е посветен маршрутът, заради неговата работа в защита на сефарадското общност в България между 1940 и 1943 г., по време на Втората световна война.

На тази разходка, която се препоръчва да се извърви пеша, преминаваме през най-красивите улици в центъра на София, започвайки от площада на Народното събрание и завършвайки в Синагогата. Предлага се да се посетят някои от най-емблематичните архитектурни сгради и паметници на града, като се подчертаят връзките с испанското присъствие, понякога малко известни.