Предстои юбилейно издание на музикалния конкурс, създал десетки български звезди

Тази година предстои юбилейното 50-издание на конкурсът „Пролет“ на Българското национално радио.


Конкурсът е създаден през 1970 година с идеята да стимулира създаването на нови български поп и рок песни. Идеята е след предварителна селекция одобрените песни да се запишат и продуцират от БНР, а след излъчване наградите се определят от професионално жури и слушателите. В продължение на десетилетия конкурсът създава и популяризира творчеството на композитори, поети, текстописци, аранжьори, изпълнители, групи. Той се утвърждава като един от най-авторитетните конкурси в България.


Участието в този конкурс е привлекателно за артистите“, сподели Мая Райкова, продуцент, „Музикална къща БНР” пред Sofiapress.com. – „Първо защото песните им звучат многократно по радиото. Второ защото имаме атрактивни награди – една от най-привлекателните е участие в един от най-престижните фестивали за музика „Евросоник“ в Гронинген, Холандия.“, допълва още тя.


Повечето музиканти, които участват в „Пролет“ се надяват да бъдат избрани за фестивала в Гронинген, тъй като само БНР дава възможност да участниците да представят страната ни на „Евросоник“, отбелязва Диляна Трачева, музикален редактор в програма „Христо Ботев“.


Тази година представител на фестивала ще бъде победителят в „Пролет“ 2018г. – Рут Колева.


Мая Райкова и Диляна Трачева


Важно е да се отбележи, че няма толкова вързастен български конкурс, който никога не е прекъсвал. Причина за това според Мая Райкова е че зад конкурса стои БНР: „БНР се опитва да спазва традициите си. Може нещата да се променят в движение, но те остават, особено качествените“.
Благодарение на този конкурс са се появили много от българските хитове през годините. Първата спечелила песен в конкурса е „Яворова пролет“ на Паша Христова, Мими Иванова и Мария Нейкова, изтъква Мая Райкова. Други хитове са: „Един неразделен клас“, „Замирисва на море“…
Радиото си изпълнява своята мисия, излъчвайки и подкрепяйки българската музика да създава популярните имена, да налага и утвърждава качествените музиканти.“, допълва продуцентът.

Вече се очакват новите песни за юбилейното издание на конкурса. Важно е да се знае, че песните не трябва да са излъчвани никъде.