РЦСИ „Топлоцентрала“, 14 ноември 2020 г., 20.00 ч.: Музикалният спектакъл „Джазът е любов!“ разказва историята на жанра,

Музикалният спектакъл „Джазът е любов!“ разказва историята на жанра, подчертава значението му за личностното изграждане и описва приноса му към общественото развитие

В постановката редом до младите таланти са ярки имена от музикалната и театралната ни сцена

Как е възникнал и се развива джазът, как с него израстваме, как той променя света? За първи път музикалният спектакъл „Джазът е любов!“ разказва историята на този жанр и описва благотворното му въздействие върху личността и обществото. Създаден по идея на вокалния педагог Даниела Станкова – основател и директор на Училище за певци D Stars и Училище за музикален театър, и журналистът Светослав Николов – програмен директор и водещ на Jazz FM, мюзикълът представя млади таланти, до които застават утвърдени имена от музикалната и театралната ни сцена. Действието се разгръща в пет пространства на РЦСИ „Топлоцентрала“. Първото му представяне ще е на 14 ноември от 20 ч.

В основата на джаза е заложена любовта и така той ни изгражда като личности – учи ни на живот с достойнство, подхранва порива към свобода, прави ни непримирими към несправедливостите и ни призовава да правим света по-добър. Той ни дава нужното, за да постигаме – укрепва духа, влива сили, създава общност. Джазът произнася истината – чрез него открито се изразяваме и се свързваме със света. В идеята за импровизацията е изявата на личността, но и намирането на решение във всяка ситуация. Джазът превръща препятствията в преодолявания, водейки ни в пътя на израстване. Спектакълът подчертава, че всяко наше действие е резултат на избор, в който имаме опора в ценностите на джаза.

„Джазът е любов!“ събира в един ден от живота на семейство спомени и мечти и с музика разказва за реализацията на същността на всеки герой от спектакъла, както и за музикални величия като Били Холидей, Ела Фицджералд, Нат Кинг Коул и Франк Синатра. С темите за робството, линчуването и правата на жените още в началото спектакълът показва, че джазът не отвръща поглед от проблемите, а ни приканва да ги разрешим. След това героите рисуват всички цветове на любовта, която поставят в основата на своите действия. В това пътешествие се отправяме с някои от най-популярните джаз стандарти като Summertime, L-O-V-E, Come Fly with Me, Our Love Is Here to Stay, както и с две непреходни български песни – „Когато луната изплува“ и „Замълчи, замълчи“ от репертоара на Мими Николова.

Легендарната ни вокалистка и Влади Михайлов са двамата специални участници в постановката. В нея се включват любимите имена от музикалната и театралната сцена – пеещите актьори Гергана Стоянова, Симеон Владов и Ралица Ковачева-Бежан, джаз вокалистката Марина Драгомирецкая, вокалистите Петър Петров, Елеонора Лонтова и Зорница Лонтова, както и младите таланти от Училище за певци D Stars Неда Кралева, Теа Николова, Кристина Кръстева, Янко Чалъков и Рада Грозданова, която вече е ученичка в Първата частна професионална гимназия по сценични изкуства „Акатамус“. Всички те ще пеят в съпровод на живо на автора на аранжиментите Самуел Ефтимов – пиано, Владислав Мирчев – контрабас, Атанас Попов – ударни. Специална роля ще имат китаристът Христо Нейчев и тромпетистът Алекс Витков. Спектакълът е по сценарий на Светослав Николов, режисьор е Яна Титова, вокален педагог – Даниела Станкова, а хореограф – Петър Герзилов, който с танц ще пресъздава образа на Джаза.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Jazz FM е медиен партньор.