Сценариите – живата плът на киното: проф. Златимир Коларов с нов сборник, включващ пет сценария

В края на октомври излезе от печат сборникът „Сценарни вариации. Книга първа – сценарии за игрални филми“, включваща пет сценария, първите два от които са заснети:

Пътят към върха
Пепел върху слънцето
София
Знаех, че ще дойдеш…
Иманяри

“Тъй като са писани в различно време, някои от сценариите са представени в широко възприетата сега сценарна форма, други са литературни, както се пишеха сценарии преди години, но това не променя драматургичния заряд на съответната история. Оставам с надеждата незаснетите сценарии някой ден да видят „бял свят“, по-точно – „бял екран“. Дай, Боже!” – казва Златимир Коларов.

Всеизвестно е, че всеки хитов филм стъпва на добра сценарна фабула. И най-гениалният режисьор има нужда от качествен текст, за да развие режисьорския си поглед.

 

Проф. Златимир Коларов

 

Златимир Коларов е автор на 21 сценария за различни по жанрова характеристика филми: игрални, документални, научно-популярни филми и полицейски сериал. Единадесет от тях са заснети и са достигнали до публиката чрез киносалоните или телевизионния екран. Десет все още търсят своята режисьорска интерпретация. Общият брой на изписаните сценарни страници надхвърля 920…

Златимир Коларов е популярен автор – с неговото име в нашата литература са записани повече от 15 заглавия на романи и сборници с разкази.

 

Много е важно за българските режисьори, които търсят интересни сюжети за бъдещите си проекти, да разполагат с подобна книга. Добрите идеи се раждат в процеса на взаимното опознаване между автори, продуценти, режисьори и актьори. Текстовата плът вдъхновява за втората стъпка – екранната реализация. А Златимир Коларов владее перфектно темплейта за създаване на интригуваща фабула – диалог и персонажи в гранични ситуации.

Книгата е финансирана от Министерство на културата по програма “Помощ за книгата”.