„Фонд за изкуство и култура – Ангел Симеонов” представя графики на Иван Нинов.

„Фонд за изкуство и култура – Ангел Симеонов” представя изложба от 34 творби (рисунки и графики) на утвърдения български художник Иван Нинов.

Вернисажът ще се състои на 20 октомври (вторник) от 18,30 ч. в Музей-галерия „АНЕЛ”, бул. „Тодор Александров” 14.  Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова.

Иван Нинов е роден на 19 август 1946 г. в с. Цонево. През 1966 г. завършва Художествената гимназия в София. Младият художник не е приет да следва изобразително изкуство в Националната художествена академия, но Светлин Русев се превръща в негов ментор, който го насърчава по пътя на професионалното израстване.

Акад. Русев даде следната висока оценка за Иван Нинов през 2016 г.: „Художник със своя предметност, синтетичен и монументален, независимо от формата и стилистиката – художник с много вътрешна енергия и мощ, който умее да превърне пластичната материя в знак на тайнственото и необяснимото. Далече от светската суета, от временния и мимолетен свят на бохемските привидности – той винаги е бил близо до себе си, до собствената си същност и природа, до собствения си пластичен свят.”

Ангел Симеонов и Иван нинов

Чрез различни техники (суха игла, офорт, литография) още през 60-те и 70-те години Иван Нинов създава стотици рисунки и гравюри, участва в младежки и общи изложби. Първа самостоятелна изложба реализира в периода 1972 – 1973 г. Негови творби са включени в международни биеналета и представителни изложби на българското изкуство зад граница: Белград, Будапеща, Ибиса, Канагава, Краков, Лодз, Любляна, Токио, Ужице, Фридрихщат. Самостоятелни изложби прави в Прага (1081, 1996), в Братислава (1981, 1997), в Мюнхен (1991), във Виена (1997).

Творби на Иван Нинов са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, градските галерии в Бургас, Варна, Враца, Плевен, Пловдив и др.; зад граница – в Конгресната библиотека (Вашингтон), колекция „Лудвиг” (Кьолн), колекции в Краков, Токио, Канагава и др. Изявява се като успешен илюстратор на българска и преводна литература.

Иван Нинов е лауреат на десетки награди, сред които са: Първа награда от конкурс за графичен портрет (1975), Трета награда от конкурс за голо тяло (1975), Първа награда от изложбата-конкурс „Леонардо и ние” (1979), Награда за графика на Римската академия за чуждестранно изкуство (1980), Първа награда на изложбата-конкурс „Земята на Ботев” (1981), Първа награда и Сребърен плакет на Петото международно биенале на графиката – Варна (1989), Първа награда на Есенния салон за отпечатък – София (1993), Златен медал на Международната графична изложба – Стокхолм, Швеция (1997), Сребърен плакет на Международното биенале – Ужице, Сърбия (2001), Първа награда за малка графика от Международната изложба в Байа Маре, Румъния (2002), Награда на името на проф. Стоян Стоянов на Четиринадесетото международно биенале на графиката – Варна (2007).

 

Анжела Димчева