Четем „Кръстът” на Ингар Йонсрюд

На 15 януари излиза от печат „Кръстът”, дългоочакваната трета книга от нашумялата поредица с комисар Байер, подписана от норвежкия журналист и писател Ингар Йонсрюд!

В “Кръстът” (превод: Стефка Кожухарова, 528 стр., цена: 24 лв.) Фредрик Байер и Кафа Икбал разследват двойното убийство на значима фигура от норвежкия бизнес елит и приятелката му, открити мъртви в автомивка в центъра на Осло. По същото време безследно изчезва и телевизионна репортерка, която разполага с информация за покойния баща на Фредрик. В хода на разследването комисарят ще се сблъска със собственото си минало и с тайните на баща си, за които не е подозирал. Следата отвежда до загадъчна „Организация“ под закрилата на властимащите, а Фредрик ще бъде изправен пред решаващия въпрос: на кого може да има доверие и дали партньорката му Кафа не крие нещо от него… „Кръстът“ е умно замислен и изкусно завършен роман за волята да се бориш със злото и със собствените си демони и да се самосъхраниш дори и в най-кризисни моменти.

Ингар Йонсрюд

Ингар Йонсрюд вече има статут на звезда в криминалния жанр – с ярка индивидуалност и открояващ се почерк. Веднага след излизането си през 2015 г. “Виенското братство”, първата книга от трилогията за комисар Байер, се превръща в бестселър – високо оценен както от критиката, така и от широката публика. „Калипсо“ затвърждава успеха на своя предшественик и също оглавява класациите за най-добри трилъри, а „Кръстът“, венецът на трилогията, налага името на Йонсрюд като майстор на жанра в световен мащаб. Според мнозина именно тази поредица е достойният наследник на култовата трилогия „Милениум” на Стиг Ларшон!

Инф. на издателство “Колибри”