Из лабиринта на „Тайните убежища“

„ЕНТУСИАСТ“ ИЗДАВА ХИТОВИЯ ФРЕНСКИ ТРИЛЪР НА ЖЕРОМ ЛУБРИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

 

Френският писател Жером Лубри прави своя дебют на българския пазар с обсебващия трилър „Тайните убежища“, издаван от „Ентусиаст“. Книгата не само обра овациите на европейските читатели, но и беше отличена с престижната литературна награда от фестивала в Коняк за най-добър роман на 2019 г. Причината за това не е случайна. Лубри създава пристрастяваща, обезпокоителна и разтърсваща сетивата психологическа мистерия, която разбива усещането за времепространство и размива границите между реалност и фикция.

Всичко започва, когато наскоро установилата се в Нормандия Сандрин е помолена да изпразни дома на баба си, живяла сама недалеч от брега на малък остров. Когато пристига на това сиво и студено място, Сандрин открива няколко възрастни обитатели, живеещи в затворено общество. Всички те описват баба ѝ като очарователен и сърдечен човек – твърдения, които са много далеч от представите на младата жена. И все пак атмосферата на острова е изключително странна.

След няколко часа, прекарани на него, Сандрин разбира, че обитателите му пазят тайни. Нещо или някой ги ужасява. Но защо тогава никой от тях не напуска острова? Какво се е случило с децата от набързо затворения летен лагер през 1949 г.? Коя всъщност е била баба ѝ?

Няколко дни по-късно Сандрин е открита лутаща се на континента – цялата покрита в кръв, която не е нейна. Но чия е тогава?

Изумителна, откачена и майсторски написана, „Тайните убежища“ впримчва читателите в лабиринт от илюзии и съмнения. Романът кара всеки, докоснал се до него, да скача от изненада към изненада, от удивление към кошмар.

 

За автора

Жером Лубри е един от най-нашумелите млади френски писатели. През 2017 г. излиза дебютният му роман „Кучетата от Детройт“, отличен с наградата Silver Plume Libre.

„Дванадесетата глава“, вторият му трилър, издаден през 2018 г., е носител на наградата Polar от Mauves-en-noir. Третото му хитово заглавие „Тайните убежища“ получава престижното отличие Prix Cognac за най-добър френскоезичен роман за 2019 г.

Жером Лубри