DREAMLOVER – Авторски концерт на Албена Врачанска с няколко изненади в Камерна зала „България”

 24.06.2022,  петък 19.00 ч.,  Камерна зала „България”

DREAMLOVER е концептуален – албум, който обединява важна част от произведенията на Албена Врачанска за баритон саксофон, алт саксофон соло и камерна музика, който ще се представи на сцената на 53-ти МФ “Софийски музикални седмици”.

През 2006-2007 г. започва създаването на каталога за саксофони с квартета “Gebet zum Nichterscheinen”, където баритонът свири почти соло и се интегрира в квартета. Това е времето, когато саксофонните ансамбли заемат важно присъствие и се установяват в цяла Европа.

Произведението на Албена Врачанска се появи през този период, но като не е публикувано, то не се радва на популярност след премиерата си. И така 15 години по-късно го преоткрива все така ново и без бръчки, благодарение на ансамбъла Kebyart.

В концерта на 24 юни заедно на сцената ще бъдат  Синтия Кнох – сопран, Жоан Марти – Фраскиер – баритон саксофон, Албена Врачанска – пиано и с  любезното участие на Борислава Танева – пиано.

Любопитно в това ранно произведение да се открият нови елементи, като предшественик на много от характеристиките които ще бележат  по-късния й творчески почерк. Цикълът “Poèmes – Masques” е най-новата й творба, чиято световната премиера беше този май в Барселона.

Този цикъл е новост в дуета с баритон саксофон, той е първият пример в концертния репертоар за баритон саксофон и глас.

Албумът показва нов аспект от нейното творчество. Изразява мечтателната страна на нейната естетика, чрез техническите и звукови възможности на този инструмент, на когото рядко се дават солови произведения, и също се опитва да разшири обхвата на звуковите му възможностите, благодарение на виртуоза Джоан Марти – Frasquier.

На сцената вечерта ще се качи Жоан Марти – Фраскиеp, който даде първоначалната  енергия за този творчески процес. Един динамичен музикант, който е дълбоко ангажиран с днешната музика и остава отворен за нови артистични преживявания.  Той е създал повече от тридесет произведения на композитори като Джоан Багес, Хосе Луис Кампана, Тимоти Харенда, Албена Петрович и Енрик Риу, наред с други, като е записал три компактдиска със своя саксофонен квартет SAX 3 + 1 (1994-2013) и сътрудничи на записи от различни музиканти. През 2015 г. публикува първата си самостоятелна творба BELIEVER, след това MADE IN BCN. През професионалната си кариера е участвал в различни фестивали и признати събития в Андора, Австралия, Австрия, Бразилия, Шотландия, Испания, Естония, САЩ, Франция, Италия, Нова Зеландия, Португалия и Швейцария. Научете повече: УЕБСАЙТ www.joanmf.com

 

Заедно с тях се присъединява и Синтия Кнох от Люксембург, която получава музикално образование в консерватория. След като се обучава  като танцьорка, учи сценични изкуства в Оснабрюк (Германия). Страстта й към класическата музика обаче продължава да расте, така че тя учи класическо пеене в Маастрихт (Холандия). Завършва своето музикално образование в Консерваторията на Фонти, Тилбург. Месец по-късно тя е финалист на международния конкурс за пеене на Моцарт в Прага. Следват редица престижни концерти, записи и участия по света.

През 2000 г Синтия Кнох дебютира на сцената в „Уестсайдска история“ на Леонард Бърнстейн. Оттогава участва в редица оперети, опери, солови рецитали, музикални комедии и концертни предавания. През 2012 г. тя се присъединява към André Rieu и неговия оркестър Johann Strauss и после основава своя ансамбъл „Lola Marie et Les Chats Noirs“. Тя е една от певиците, които работят с успех и в двете области на модерната и класическата – съвременна музика.

В програмата на вечерта ще чуете повече премиерни произведения за България:

РЕВНОСТ и ЛЮБОВ – 2 пиеси за саксофон соло

КОНЦЕРТ за баритон саксофон, пиано и оркестър (2018)  – клавирна транскрипция ( 2021)**

– Преди зимата

– Сълзи

JUST SHADOWS / Само Сенки – соло пиано (2013)

Пиесата е посветена на Борислава Танева

Поеми – Маски ( 2021) **

– Наталия

– COMMEDIA DEL ARTE

– Любимецът на краля

– POST MORTEM

Маските падат – 4 песни “ без маска “

Изпълнение – изненада за глас и пиано

СOL TEMPO / С времето  – соло пиано ( 2021) **

DREAMLOVER / любител на сънища – соло саксофон ( 2017) **

53-ти МФ “Софийски музикални седмици” се реализира с подкрепата на: