X години Майсторски клас на проф. Клинчарова в НБУ: Изложба в Софийска филхармония (23.06-01.07.2021)

Изложба от фотографии ще бъде открита на 23 юни в зала „България“ по случай 10-годишнината на Майсторския клас по арфа на проф. Сузана Клинчарова:

„Майсторският клас бе създаден от проф. Богдан Богданов, който ме покани преди 10 години и насърчи моя новаторски подход. Той остана докрай съпричастен към творческите планове и успехи. Настоятелството на НБУ продължи тази традиция и днес празнуваме 10 години от нейното създаване, като специално бих искала да благодаря на Изпълнителния детектор, д-р Георги Текев за неоценимата подкрепата през годините. Майсторския клас не би бил възможен без всеотдайното участие на д-р Кохар Андонян, която ръководи класа по арфа в Националното музикално училище, и помощта на проф. Милена Шушулова, ръководител на департамент „Музика“ в НБУ.“

Сузана Клинчарова, Почетен професор на НБУ

Сузана Клинчарова, Почетен професор на НБУ

„Арфата – извор на Вдъхновение“ е заглавието на  поредицата майсторски класове на проф. Сузана Клинчарова. По време на класа виртуозната арфистка работи с млади изпълнители от Нов български университет и Национално музикално училище „Любомир Пипков“, както и с професионалисти от Софийска филхармония и оркестъра на БНР.

Майсторският клас по арфа се провежда на няколко етапа  и завършва със заключителни концерти в Нов български университет и на сцена извън него. През годините техни домакини са били Народен театър „Иван Вазов“, Национален дворец на културата и театър „Азарян“. В проекта участват студенти и преподаватели от редица департаменти в НБУ: „Музика“, „Изящни изкуства“ и „Кино, реклама и шоубизнес“, „Политически науки“, „Франкофонски център“ НБУ, център за компютърна музика „Станислав Станчев – Стенли“ и много други. В програмата на концерта са включени творби от различни епохи. През това десетилетие изявите се осъществяват в сътрудничество с видни български композитори – проф. д-р Георги Арнаудов, Александър Кандов, Любомир Денев, които написаха творби специално за ансамбъл от арфи, а студентката Сара Костадиновска печели първа награда на Съюза на българските композитори за своята творба за глас и арфи.

 

През 2016 г. Майсторският клас на проф. Сузана Клинчарова в НБУ и елементите на спектакъла, с който завършва класа, са обединени около спомена за неотдавнашните драматични събития в Париж – терористичните атентати през 2015 г. Чрез изкуство участниците показват своята съпричастност към идеята за принадлежност към една културна обективност и в по-широк аспект към цивилизацията, която всеки защитава на определено ниво със собствени средства.

Успехите на младите участници в майсторския клас през годините са многобройни, най-ярките сред тях са: забележителният концерт в Париж, в църквата „Сейнт Мери“, както и шестте първи награди от френския международен конкурс Мusic Competition Online, спечелени в ситуацията на Ковид.

На 23 юни от 19 ч. в Камерна зала „България“ ще се проведе и официалният концерт „Per aspera ad astra“ по случай 10-годишнината на майсторските класове на проф. Сузана Клинчарова, като ще бъде представен и новият ѝ компактдиск “Keystones”. И двете събития са част от програмата на 52-рото издание на Международен фестивал „Софийски музикални седмици“.