Световни български фотографии откриват фестивал “Фотофабрика”

От 8 март до 4 април Националната художествена галерия е домакин на фотоизложбата “Пет портрета”, която е съвместна работа между петима български фотожурналисти – Младен Антонов, Димитър Дилков, Николай Дойчинов, Боряна Кацарова и Яна Паскова.

“Пет портрета” е първата изложба от фестивала Фотофабрика, който се провежда за пета поредна година в София. През 2018г. Фотофабрика включва 8 изложби, 1 лекция, 1 дискусия и излъчване на документални филми за предишни автори вземали участие. Фестивалът ще се осъществи в периода 8 март-26 август. За него г-жа Фандъкова, официален гост на откирававено, сподели: “София има своите пространства и фестивали за съвременно изкуство. Те са вече утвърдени и Столична община стои плътно зад тях”. Тя изрази увереността си в успеха на проекта и заяви, че с удоволствие се работи по продължаване на традицията, която подкрепя от самото начало. Кметът на София изтъкна, че изложбата е още едно свидетелство за таланта и възможностите на българите. 

Това ясно личи в работите на петимата артисти, които освен от страстта си към изкуството, са обединени и от световното качество, което постигат във фотографиите си. Свидетелство за това е съвместната им работа със световни агенции като Агенция Франс Прес, Агенция Ройтерс, Гети Имиджис и много други утвърдени издания (Ню Йорк Таймс, Уошингтън Поуст, Уол Стрийт Джърнал и др.).

На откриването на фотоизложбата присъства и бившият председател на СЕМ-Георги Лозанов, който постави въпроса къде е границата между художествената и журналистическата фотография. И продължи: “Отдавна вече няма такава граница. Добрата фотография принадлежи на изкуството, независимо по кой път минава, тя е изкуство”. За авторите той сподели, че е голяма привилегия собственият стил, който всеки от тях е успял да запази, въпреки матрицата на агенционната журналистика.

Този личен почерки се откроява в различните теми, които изложбата покрива. Представени са съвременната българска обредност през обектива на Николай Дойчинов; серията “Отново в Русия” от Младен Антонов; парелели между социалистическа България и социалистическа Куба, дело на Яна Паскова и портрети на бежанци от Южен Судан, както и тяхното всекидневие в Бидибиди (Северна Уганда) от Боряна Кацарова.

До професионалните кадри и посланията зад тях можете да се докоснете до 4. април в Националната художествена галерия, а също и в галерията под статията. За предстоящите събития от фотофестивала следете страницата на sofiapress.com.

Виолета Цолова