Фолклорна пъстрота завладя Зала 1 на НДК

Зала 1 на Национален дворец на културата бе оживена от шарките на различните носии от различните краища на България. Датата, 16 юни, остава като вторият ден от програмата на Фолклорна танцова панорама 2018. Цели два концерта се състояха в съботния дъждовен ден – първият от 14:00, а вторият – 19:00 часа. Приятен начин да се скриеш от пороя, който обля столицата. Фолклорното богатство на малката страна с цели седем фолклорни области, бе доказано от това, че един концерт не стига.

Одухотворената вечерна аура на помещението бе задвижена със “Шопска сюита” на софийския Ансамбъл “Зорница”, чийто ръководител е Емил Генов, създателят на фондация Българско танцово изкуство. Чрез музиката и хората, публиката успя да препътува България с лекота. “Тракийска наздравица” от Ансамбъл “Средец”, “Северняшки танц”, Ансамбъл “Кремиковци”, последваха “По полята на Добруджа” от Ансамбъл “Балкан”, “Шарена гайда”, Ансамбъл “Филип Кутев и още.

Припомняме, че програмата за 2018 година е съставена от 60 ансамбли, 15 града и 16 концерта. На сайта на Фондация Българско танцово изкуство може да проверите дали танцовата панорама ще премине през вашия град, защото ви предстои една красива вечер. “Публиката ще види селекция от най-добрите фолклорни танци. Програмата на всеки концерт е замислена така, че да представи танцовите традиции от всички фолклорни области. За първи път на една сцена ще се качат професионални и непрофесионални ансамбли. Емоцията на танцьорите още преди началото на Фолклорна танцова панорама 2018 е огромна. Танцът е емоция. Смисълът на фолклора е споделяне и предаване на традициите.  Това очаква и публиката ни, за това и билетите за първите ни концерти в Пловдив, София и Варна са почти изчерпани. Можем да си позволим да кажем, че фолклорния танц е най-популярното изкуство, защото няма българин, който да не е танцувал поне веднъж българско хоро,” сподели Емил Генов пред sofiapress.com.

Целта на инициативата е да популяризира българския танцов фолклор като събере на една сцена професионални и самодейни групи за сценични танци на основата на българския музикален и танцов фолклор, както и да помогне участниците морално и материално. За тази цел, след всеки концерт, можете да гласувате, както за професионален ансамбъл, така и за самодеен. Гласовете на публиката ще бъдат придружени от оценка на комисия. Наградите за непрофесионални групи са за цялостно представяне, а за професионални групи – за хореография на сценичен танц. На 19.01.2019г, ще бъдат раздадени годишните награди на “Българско танцово изкуство”.

 

Фолклорна панорама