Френски уличен артист печели по 1000 лв. благодарение на биткойн

Паскал “PBOY” Боярт, Рембранд дес аура (детайл), стенопис в Париж с QR код, който позволява на обществеността да дари на художника чрез Bitcoin. Снимка: news.artnet.com

 

 

Имате смартфон и биткойн портфейл? Тогава можете да дарите средства за неговото изкуство.

Дори и да не разбирате криптовалутите, няма как да не сте чували за биткойн и неговият път към бъдещето. Сега един художник е измислил нов начин да се възползва директно от тази все още зараждаща се технология, като подканва минувачите да му дарят криптовалута, чрез Bitcoin QR Code, който той е прикрепил към стенописите си.

Вдъхновителят на тази идея е френскят уличен художник Паскал “PBOY” Боярт и тази идея вече ражда дивиденти. От това писание Боярт вече е направил 0.11 биткойна, което се равнява приблизително на 1000 долара. Благодарение на своите 23 дарители и на хитрата идея, която той е прегърнал с огромна страст. Предложението дори е привлякло вниманието на Reddit.

Боярт бил заинтригуван от идеята да може да се свърже директно с обществеността и да получава пари за работата си без да минава през посредник. Отнело е шест месеца от времето му за рисуване, в което той е разучавал тази нова технология. процесът на даряване е много прост: всеки, който има смартфон и биткойн портфейл, може да сканира QR кода на стенописа и да направи цифрово плащане, което се отнася директно до артиста.

“Мисля, че времето, в което живеем, е трудно за свободомислещите художници”-каза художникът в един от своите имейли. “Прилича на епохата на импресионизма, с официално изкуство на академичните художници и другите, които нямате голям шанс да видите на международен панаир на изкуството.”

Един от последните стенописи на Боярт показва, че Рембранд ван Риен има голяма данъчна сметка-известният холандски златен господар се бори да печели пари през цяата си кариера, въпреки че е създал някои от най-известните произведения на изкуството. Парето е озаглавено “Rembrand dos au mur” или “Рембанд отново срещу стената”-хардкор за финансовото съсояние на художника и природата на стената.

Работата може да се намери на Rue Riquet, Париж, където орез декември 2015г. е построена над 1 640 фута стена на мост ад железопътите линии. Художникът създава своето допълнение към външния дисплей без разрешение, като преди тов е нарисувал Винсент ван Гог на същата стена преди три години. Той описва стила си като смесване на понтилизма на Джордж Сеурат с капковите картини на Джаксън Полок.

Преди стенописа на Рембранд, първия маркиран с QR код стенопис е нарисуван през ноември миналата година. Той показва лицето на момче и описанието е “Papa, c’est quoi l’argent?” или “Тате, какво са пари?”. Създаванетона биткойн акаунт е било лесно, така единственото, което Паскал е трябвало да направи е да поръча лазерно изрязан шаблон на QR кода на биткойна.

Боярт не е сигурен дали  други творци са опитали това преди, но смята че това би било добър начин за компенсиране на значителните разходи за материали и консумативи за уличното му изкуство. “Аз диверсифицирам източниците си на доходи”, каза Паскал. “Понякога правя живоисни представления по събития, сътрудничество с марки и сценарий… Понякога продавам някои произведения на изкуството и създавам своя изложба. През по-голяма част от времето моите улични произведения на изкуството са направени без заплащане, само за удоволствието да си рисувам и да споделям с хората.”

С биткойн художникът има лесен начин да установи директни финансови сделки с хората. “Мисля, че това е страхотна новина за бъдещето и ще донесе повече смисъл, талант, свобода и креативност от страна на художниците” сподели Боярт.

“Най-интересният аспект е деценрализацията-хоризонтална система от връстници” разказа той пред Next Web, който първи пише за проекта. “Вярвам, че изкуството и творчеството се нуждаят от това.”

Боярт, който в момента планира изложба на криптография, благодари за даренията, които е получил досега. “Ще използвам тези пари, за да купя повече художествен материал и да “задържа” друга част, защото стойността на биткойн със сигурност ще се увеличи през следващите години” Кой знае-криптоцентриите могат да революционизират света. Ако имаме късмет, те също могат да спрат веднъж завинаги уморената тропа на гладния художник.

 

Мария Атанасова