Галерия „Стубел” представя изложба- живопис „Безвремие”

Долорес Димова – художник притежаващ своите разпознаваеми творческа идентичност и стил

Нейните произведения съчетават експресивност на  колорита с традиционни за пейзажната живопис   перспектива и отношение към пространството в картината. С новата си колекция творби, обединени в изложбата „Безвремие“, авторката умело продължава за изследва една любима своя тематична линия, белязала значителна част от творчеството ѝ – връзката на емоционалното състояние на живописеца с природата. Картините на Долорес Дилова са наситени с конкретни, повторяеми географски дадености на любими на авторката места, но особеното и личното е присъствието на художника в тях, изразено с внушения и вариации, родени от играта със спряното в творбите ѝ усещане за време. Творбите Долорес Димова  са създадени през последната година.

* За автора

Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен. Още на седем-годишна възраст тя става носител на награда от конкурс за детски  рисунки в Италия с председател на журито Хенри Мур. Завършва живопис при проф. Иван Кирков в Националната художествена академия.

Има над 20 самостоятелни изложби в България, Франция, САЩ, Италия, Германия, Русия, Великобритания, Китай и др., както и многобройни участия в колективни изложби в Европа и САЩ.

Долорес Дилова е носител на първа награда в конкурса “Млад живописец” (1987) и наградата на конкурса “Човекът и морето” (1988), Голямата награда на СБХ на Биенале на малката форма (2008),  Голямата награда за живопис на Биенале “Приятели на морето”, Бургас (2014).

Нейни творби има в НХГ и в други галерии в страната, а също така и в частни галерии и колекции във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел, САЩ, Испания, Австрия, Гърция, Турция, Унгария, Кипър, Швейцария и др.

Съосновател (1993) и преподавател в Частна академия по изобразително изкуство „Жул Паскин“. През 1997 г. печели конкурс и специализира в Париж, Франция. От 2011 г. е член на УС на Съюза на българските художници и председател на УС на фондация „Поддържане на изкуството в България“.

Долорес Дилова живее и работи в София.

Изложбата ще бъде открита в столичната галерия „Стубел” на 15-и април от 18.30 ч. и ще продължи до 10-и май  2019 г.

Източник: Галерия „Стубел”

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →