Група Градът с пресконференция в галерия Академия

Преди откриването на изложбата на група Градът, се състоя пресконференция с художниците – Андрей Даниел, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Недко Солаков и Филип Зидаров. Изложбата, която отново събра тези известни имена за българския културен живот ще се открие на 3.04.2019 в галерия Академия, София .

Групата е създадена през 1986 от изкуствоведа Филип Зидаров и съществува до 1992 година. След двегодишна подготовка изложбата ГРАДЪТ, в която, освен членовете на Групата, е поканен за участие и живописецът Свилен Блажев, се открива през юни 1988 г. в изложбената зала на СБХ на ул. Раковски 125 (днес „Райко Алексиев“).

Филип Зидаров, разказа, че идеята е била да се направи изложба, без картини. Началото за тях да реализират и покажат тази концепция е било освен новост и голямо предизвикателство, най – вече необичайно за времето си. Работите сами по себе си са абсолютно различни и далеч не в унисон с традиционните за онова време класически картини с подчертани български символи. Творбите не са били силно подкрепяни и харесвани от тогавашните членове на съюза на художниците.

Случващото се предизвиква небивал публичен интерес. Това е първата в България изложба от инсталации в галерийна среда. Години по-късно, всеки от членовете поема по свой път, самостоятелно и работят в своите артистични посоки и интереси свободно в България и извън нея. Сега също освен като изявени художници, Вихрони Попнделев, Божидар Бояджиев Греди Асса и Андрей Даниел са професори в Националната художествена академия в София.

Греди Асса каза: ”Страха нямаше лице, имаше гръб… Ние открихме тази малка пътечка ” А за изложбата цитира поетично: ” Тя е толкова прекрасна и действа като усмирителна риза”

Недко Солаков каза, че за проектите, които са правили са се самофинансирали и доходите им са идвали от продажба на живописнки картини, единствено материалите от вторични суровини са били достъпни за тях безплатно.

Вихрони Попнеделев :Най-важното за един художник е да се чувства свободен. 

Настоящата експозиция е организирана около няколко акцента:

Отбелязване и документиране на 30-те години, изминали от активния
период на Група Градът.

Показване на част от творбите от първата съвместна изложба.

Експониране на произведения на членовете на Групата от преди, по
време и след нейната обща дейност.

Припомняне и поглеждане от дистанцията на три десетилетия към събития, творби и идеи, оказали значимо влияние върху последвалитепроцеси на българската художествена сцена.

Изложбата ще продължи до 23 април 2019.

Снимки: Sofiapress