Галерия Аспект представя нова изложба навръх Баба Марта

В деня на един от най-българските празници, Баба Марта, в галерия Аспект за пръв път заедно се представят двама обичани пловдивски творци – живописецът Николай Няголов и скулпторът Николай Савов.

Представители на едно поколение и на една школа – тази на Великотърновския университет, двамата са свързани не само професионално, но и чисто приятелски. Идеята за съвместната изложба идва от Николай Няголов: след успешната им обща изява в галерия „Форум” в София, пловдивската публика също да има възможност да се наслади на едно споделено от двамата преживяване.

В тази връзка може да тълкуваме символично дори заглавието на картината на Няголов, която той реши да постави върху плаката и поканата – „Споделена ябълка”.
В изложбата в Аспект ще бъдат експонирани приблизително двадесет и пет картини и десетина пластики. Творбите и на двамата са плод на работата им през последните една-две години и не са показвани пред публиката в Пловдив.

Николай Няголов се презентира с картини предимно среден и малък формат, няколко от които са показани за пръв път на изложбата в София, а останалите ще имат своя дебют в пространството на галерия Аспект. Тематично живописните му платна продължават да изследват идеята на предишната му изложба, наречена от него „Серендипити”, а именно да търси и пресъздава в картините си щастливите случайности, доброто и позитивното, да ни убеждава, че да споделяш е нещо прекрасно и обогатяващо. Бронзовите пластики на Николай Савов са обединени в три цикъла: „Пазителите”, „Движещи се обекти” и „Времето”, като в последния представя уникални пластики-часовници.

Откриването на изложбата ще се състои на 1 март от 18 часа.
Съвместната изява на двамата адаши в галерия Аспект ще продължи три седмици.