Ани Петрова и нейните “Нощни размисли”

Самостоятелнаизложба живопис
от 6.02  до  26.02.2019г
откриване на6 февруари /сряда/ от 18.30 ч. в галерия Лик

Ани Петрова е родена 1990г. в гр. София. През 2009г. завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ гр. София със специалност живопис, след което следва Българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Живописта остава голямата й любов и основното, с което тя се занимава. С изразена слабост към портретите, Ани открива първата си самостоятелна изложба „Разкриване“ през 2016 г. През 2017 г. изложбата гостува на изложбени зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново и Рубик арт център гр. Варна, а през 2018 г. – в читалище „Светлина – 1924“ гр. Земен. Номинирана е за участие с четири свои картини в Хll-тото Световно биенале за съвременно изкуство във Флоренция, което ще се проведе през октомври 2019 г.


С портрети и фигурална живопис се представя изложбата на Ани Петрова, наречена „Нощни размисли“. Картините показват определени психологични състояния на моделите, представени в пространството и времето. Портретите са искренни и непринудени, излъчват една своеобразна чистота, наивност и богата душевност в търсенето на доброта и съпричастност в големия свят.

Портрет на художника Димитър Делийски_с рамка_40х50


Дни преди рожденният си ден, Ани открива следващата си самостоятелна изложба „Нощни размисли“. Тя включва дванайсет нови платна, както и други, вече показвани, изобразяващи мисли и състояния, през които умът и душата преминават предимно нощем, когато умът ни се лута в крайности, когато сме парализирани от страх, или сме по-смели от всякога.


„Нощта е най-деликатното време. Това е времето, в което всички щитове, които имаме денем, изчезват. Тогава човек е оголен и сам. Най-големите ни страхове се появяват и най-вече – изглеждат непреборими. Но това е и време, в което се случват най-големите полети на съзнанието ни – тогава, когато не виждаме границите. Когато мислим за смисъла и си задаваме най-важните въпроси.“

Ани Петрова