Арт Галерия Le Papillon с удоволствие Ви представя: Иван Обретенов / Ivan Obretenov “Есенно” / “Autumn” изложба живопис / Painting Exhibition

Арт Галерия Le Papillon
с удоволствие Ви представя:
Иван Обретенов / Ivan Obretenov
“Есенно” / “Autumn”
изложба живопис / Painting Exhibition
от 06-ти до 31-ви октомври 2022 г.
откриване / opening
06.10.2022 г. /четвъртък/ от 18:00 часа
гр. Варна, ул.Драгоман 12

 

 

“Все към отвъдното летиш, душа самотнице,
а при мене пътя си не спираш.
Скърбиш или се радваш, моя светла двойнице?
Радваш се или умираш?
Уморена от безкрайните хармани,
сега стоиш, облегната на сноп от злато.
На себе си простила и на мене, сънуваш бавно свършилото лято…”

Иван Обретенов

От 6-ти до 31-ви октомври 2022 г. Арт Галерия Le Papillon с удоволствие представя най-новите живописни платна на Иван Обретенов в самостоятелна изложба от абстрактна лирика. Разпознаваемите за автора, пастелни композиции с деликатно обособени обекти и хора, създадени специално за представянето му в галерията, са обединени под мотото „Есенно“. Философски разгледаната тема за есента в житейския и годишен кръговрат е едно усещане за загадъчност, предизвикваща интелекта в зрителя, асоциативната му мисъл и сетивата му за радостта от живота и малките детайли, които осмислят денят. За настоящата експозиция авторът е разгърнал лиричната си есенна балада с няколко голямо форматни композиции, няколко портрета, няколко кавалетни платна и бронзови пластики, обобщавайки артистичната му и философска личност.

Признат не само като художник, но и като творец на лирика, Иван Обретенов „пише“ поетично върху бялото платно с пастелни тонове, боравейки еднакво добре както с меките топли, така и със студените сложни нюанси, като ни обогатява с Ивановата охра, топла сива и жизнената сплав от кармин и печена Сиена. Усещането за нежен джаз и мъжко хайку в цвят е категорично и убедително от всяко негово платно. Обретенов е майстор на минималистичния изказ, умело боравейки с полутонове и точно положени маски. Той търси и създава образите и емоциите в нежния сблъсък на няколко цвята, там където се срещат топлото на деня и хладът на утрото или вечерта. Неговите картини са като цветни живописни разговори, които не дават отговори на провокираните въпроси, а ги задават с изразните средства на цвета и опростената композиция с щрихово обособени детайли. Предоставят възможността свободното съзнание и въображение на зрителя да ги определи, усети, осмисли, намери историята, за да бъде всеки обогатен, да усети своето блаженство от постигнатия баланс от кадифени багри. Цветовете преливат един в друг, проникват, взаимодействат, но никога в конфликт, допълват се, подкрепят се, докато не започнат да въздействат като едно цяло. Като че ли ярките доминиращи петна, мекият фон с почти недоловими полутонове преливат плавно едно в друго и всяко съдържа малко от другото в хармонично съжителство. И в тази привидно напълно абстрактна композиция, авторът завръща съзнанието ни в реалността чрез характерно стилизираните човешки образи, животни или предмети от ежедневието, които загатват за конкретна случка или история. Портретът той не разглежда като документален реализъм, а като състояние, живо присъствие. Обретенов търси пресъздаването на характера на обекта, излъчването му, дори само с няколко щрихи, маски и бегло доловими прилики, които вдъхват живот и настроение на образа.

Заповядайте на откриване на изложбата на 06.10.2022 /четвъртък/ от 18:00 ч., когато в компанията на автора ще можем да се заредим с лиричното, цветно „Есенно“ настроение, предизвикано от творбите му!

Експозицията може да бъде видяна от 6-ти до 31-ви октомври 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.