Аршак Нерсисян с изложба в “Юзина”

На 27-ми Септември от 19.00 ч. се открива изложбата на Аршак Нерсисян в обновената галерия “Юзина”. 

Цвят и Форма обединява  последните търсения на твореца в 20 живописни творби, показващи развитието в изграждането и търсенето на деструктивното и експерименталното. Особено красноречивите сюжети носят усещане за хармония на образа, деликатен романтизъм и чувственост. Някои от тях са изградени в доминантата на един цвят, но този маниер подсилва чувствителността на творбата. Пейзажите са тихи и спокойни, създаващи усещането за уют и топлина. 

Фигуралните композиции са с много силен първи план. В ранните му творби те показват силното влияние на арменската школа дори със своите типажи. По-новите, са изящни конструкции, ясен и декоративен колорит, формата на места е разградена, но носи ясното послание за преклонението на автора пред жената майка – символ на красота и нежност. Като цяло изложбата показва развитието на художника в неговата страст като представител на Нео-роматизма и Нео-кубизма, адаптирани и повлияни от Българската среда.

Арменският художник Аршак Нерсисян е роден 1952 г. Завършва Ереванската художествена академия. Художествен ръководител е на списание “Жените на Армения”. От 1994 г. е председател на Арменския културен институт на България. 
Две години след това той се изявява като художник на свободна практика като живее и работи в България и в днешни дни. През това време той има над 30 самостоятелни изложби. Характерният му стил, колорит и рисунък с много силен първи план, ни запознават с забележителното изкуство на този магически художник. Осветен от очарованието, топлината и Нео-романтизма на родината си, повлиян от Френския кубизъм, вниква в красотата и душевността на Българската природа. 
Изкуството на Аршак носи сила и дълбочина на изключителни художествени достойнства. Той е великолепен и изключителен.

Теофана Лилкова, куратор