Изложба представя творби от най-престижния конкурс за млади български художници

Изложба на номинираните за награда БАЗА 2016г.

 

Софийска градска художествена галерия ще представи днес, в 18 часа, изложба на номинираните художници за наградата БАЗА. Това е единайсетото издание на конкурса за млади художници в България. По традиция името на победителя ще бъде обявено с откриването на изложбата.

БАЗА е най-престижната награда за млади съвременни художници заради възможностите, които тя дава – а именно резиденция в Ню Йорк в престижния център Residency Unlimited”. Това сподели за Sofiapress Стефка Цанева, куратор и културен мениджър, един от участниците в журито.

„Това е не просто престой в Ню Йорк, не просто възможност да пътуваш и поживееш другаде и да гледаш музеи и галерии, които тук няма. Резиденцията в САЩ позволява още професионален обмен, среща с други художници от цял свят, куратори и галеристи, важни контакти, които впоследствие могат да са решаващи за кариерата на един артист.  Възможностите според Стефка Цанева са огромни: “Ето например миналогодишната победителка Мартина Вачева точно преди няколко дни публикува снимка на писмото, че са приели нейните зинове в библиотеката на Метрополитън.”

Картината на миналогодишната победителка на наградата БАЗА- Мартина Вачева, Pizza & TV (от сериала “Serial Portraits” “Приятели”)

„Отговорността, разбира се, също не е малка, защото победителят представя България. А най-често, когато някой чуе за изкуство от България, не му изскачат много представи в главата освен може би „Недко Солаков“. Така че победителят, който отиде в Ню Йорк, представя не само себе си, но и като цяло новото българско изкуство.“-добави още тя.

Чрез отворена покана, за участие в конкурса са имали право да кандидатстват всички творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство, които са български граждани или постоянно пребиваващи на територията на страната. Те са оценявани според портфолиата, които са изпращали и жури е избирало, кои да бъдат номинирани.

Стефка Цанева сподели, че критериите, по които са се отличили номинираните млади творци са художествена стойност, интересни  иновативни подходи и сериозна заявка за бъдещо развитие. Като отбеляза, че винаги е хубаво да има нещо ново и нестандартно, но в крайна сметка приоритет е да е стойностно и интересно.

Приятно изненадана съм от това, че много от кандидатите са български художници, учещи и живеещи в чужбина, които не са работели тук и наградата им дава възможност да се „завърнат“ в България и да започнат по-активно да представят произведенията си на местната публика.“, каза още тя.

Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 година в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в десет европейски страни, сред които са: Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания. България се включва за първи път през 2008 година.

Изложба на наградените БАЗА

Номинираните тази година за награда БАЗА са:
София Грънчарова, Марта Джурина, Стефан Иванов, Пепа Иванова, Наталия Йорданова, Мартин Пенев, Радостин Седевчев, Вълко Чобанов.

Жури:
Бошко Бошкович, Карина Котова, Владия Михайлова, Вера Млечевска, Стефка Цанева.

 

Автор: Ирина Иванова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments on “Изложба представя творби от най-престижния конкурс за млади български художници”

Comments are closed.