“Безкрайно забавление” с Велизар Димчев

Галерия за съвременно изкуство Cu29 – Пловдив представя “Безкрайно забавлениe” – (Изложба за игра), самостоятелна изложба на Велизар Димчев.
Откриването ще се състои на 31 януари от 18:00 часа.

Изложбата на Велизар Димчев физически е съставена от няколко дигитални принта върху алуминий, рамкирани в оградна мрежа, няколко дигитални принта върху хартия, един върху текстил – перде, няколко обекта от различни тривиални материали. Образите върху тези принтове са добре познати, те са икони на популярната култура на екшъна, героите на масовата култура от пред-дигиталната ера, които без да искат оформиха света на нашето поколение, доживяха статута на легенди, оформиха един колоритен пантеон. Тези съвременни герои, научени да експлоатират основните нагони неусетно политизираха кинематографичната проекция на нашия свят. Разбира се, става дума за властови позиции, за роли и техники на управление както на индивидуалната, така и на груповата/масова душа. Героите, със своя гротесков, ала зрелищен като акт героизъм посяха в душите на подрастващите неамериканци безусловното убеждение в правотата на това, което ту бранят, ту отвоюват. Понеже човек, обичайно е главното действащо лице, протагонист на собствената си история и битие, така както образите от екрана доминират своите блокбастъри, не беше трудно да повярваш, че именно ти си добрият, нашият, правият, независимо от нюансите на личния или групов героизъм.

В изложбата Безкрайно забавление, визуално създадена или поне третираща зрителя като подрастващ и тези разсъждения, с които се връщам в колективното (полу)съзнание на мъжкото юношество с идеална точност се посочва епизода, в който бяха раздадени картите. Изиграйте ги както щете, но други карти няма да получите.

Йово Панчев