Брегът и морето в изложбата на галерия Лоранъ

Атанас Яранов – Шаро (1940 – 1988 )
Рибари, 70-те г. на ХХ в.
акварел, картон, 34,5 х 48,8 см

На 19 септември галерия Лоранъ представя изложбата “Брегът и морето”.

„Брегът и морето” е тематична изложба, чиято идея се заражда непринудено и естествено в процеса на работата”, пише
Марияна Аврамова.

В центъра на внимание на подбраните автори са брегът, морето,  старите морски селища, пристанищата и рибарите. В определен смисъл изложбата е носталгичен разказ за лятото. То си отива, а усещането за него, дъхът на морето, полъхът на морския бриз, движението на водата, викът на гларусите и слънцето остават. Изложбата се стреми да ни внуши всичко това чрез сетивата на художника-маринист. Предава ни неговите вълнения и оригинален погледа към цвета, отблясъците и светлината.

Марио Жеков (1898 – 1995) Созопол, 30-те г. на ХХ в. маслени бои, платно, 61,5 х 69,7 см подпис долу дясно

Брегът и морето са две опозиции – подвижно и неподвижно, тук и там, течно и твърдо, начало и край. Брегът е сякаш постоянството, а морето непрекъснатото движение, свободата. Морето е винаги в противоборство с предела. Символ е на бързата преходност, която изчезва при допира с брега.

Изложбата е изцяло спонтанна и като концепция е разделена на две части, отделящи два хронологически периода – този до средата на 40-те г. на ХХ в. и след него.

Чисто експозиционно се получи естествен акцент върху работите на Марио Жеков. В неговото  „Бурно море“ има хармония, но и драма, самота и обреченост, те са постигнати със сложен цвят в пренебрегваната зелена гама. От друга страна созополският му пейзаж се отличава с богата цветност и фактура.

Николай Ников – Ничето (1924 –1989) Рибари, 1948 маслени бои, картон, 34 х 45,5 см подпис и дата долу ляво

Ходовата линия на експозицията започва с работата „Рибари” на Атанас Яранов и има звучене на антична фризова композиция. Нейното изграждане и движението на монументалните фигури създават внушение за извършващ се обред.  

Без да е специално търсено в изложбата се получи група от созополски пейзажи. Те са подчертано поетични, носители на история и атмосфера. Откриваме ги като устойчиви мотиви в творчеството на Марио Жеков, Веселин Стайков, Лика Янко и др.

Естетична част в представянето са два нежни и лирични морски пейзажа на Александър Мутафов в гълъбово синьо с разбиващи се вълни. Същото противоборство между водата и сушата виждаме и в работата на Христо Каварналиев.

Леко и жизнерадостно стоят плажовете на Васил Иванов,  малки по формат и пъстри като цветност.

Застинал морски бряг и тъмно море са характеристиките на творбите на Николай Ников –Ничето, изпълнени с простота и тишина.

Георги Баев (1924 – 2007) Море, 1988 маслени бои, фазер, 30 х 64 см подпис долу дясно цена: 4 500 лв.

„Рибарите“ и „Одисей“ на Лика Янко са отделна специфична част от експозицията, която ни препраща към иконичния образ и митопоетичната реалност, като  доказват устойчивия интерес на авторката към темата. В работата на Георги Баев ни прави впечатление тревожният огнено-червен бряг,  необичаен като гама за него.  Иван Кирков присъства с два рисунъчни пейзажа на залив и пристанище. Сред работите от периода на 60-те г. на ХХ в. работническо настроение носи произведението на Здравко Александров с големи цветни, картинни плоскости и с моряци на преден план. То привлича със силен контраст и богата фактура.

Марио Жеков (1898 – 1995) Бурно море, 40-те г. на ХХ в. маслени бои, платно, 61 х 75 см

С настоящата изложба откриваме активния сезон на галерия „Лоранъ“. След ремонт и обновление в камерното ни пространство решихме да покажем главно творби от фонда на галерията, предимно такива, които се виждат от публиката за първи път. Изложбата може да бъде посетена от 19 септември до 12 октомври в салона на ул. „Оборище“ 16.

Марияна Аврамова