Галерия “Нюанс” има удоволствието да ви представи: ЗИМНИ АКЦЕНТИ 2022

Живопис и рисунка от 20-и век

14 януари – 26 февруари 2022

В началото на 2022 галерия “Нюанс” има удоволствието да представи ежегодната си експозиция със заглавие “Зимни акценти”. Както и през всички предишни едноименни изложби, така и през тази ще имате възможност да се насладите на внимателно избрана селекция от произведения на изкуството. Подборът и подготовката на изложбата трае по една цяла година, през която екипът на галерията “издирва” качествени произведения, по възможност не прекалено популярни, за да достигнат до контакта си с вас.

Част от настоящата експозиция са три непоказвани до момента произведения на Владимир Димитров – Майстора – два портрета и един автопортрет. Тяхната история е лична и много любопитна – дамата, изобразена на портрета, е била негова съседка, живяла до софийското му жилище, така тя е получила честта да бъде нарисувана от може би най-емблематичния български художник. Двата автопортрета също попадат в семейството по тази линия на познанство.

 

Силно впечатление правят два пейзажа – на пръв поглед подобни, но всъщност силно различни. Те са дело на двама художници, между които трудно може да се намери нещо общо освен професията – Стоян Венев и Борис Денев. И двете картини изобразяват пейзажи в есенни тонове, но изпъстрени и в по-студен колорит, което им придава живописен характер. За разлика от Борис Денев, който познаваме добре като пейзажист, Стоян Венев е по-популярен с други свой сюжети – закачливи и дори понякога пиперливи. Експонираният негов пейзаж е много ранна работа, но в изложбата намират място и произведения с типичните за зрялото му творчество мотиви.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Част от изложбата са и произведения на Давид Перец – художник, чийто експресионистичен стил е оценен и далеч извън границите на България, основно във Франция, където художникът е живял. Негов близък творчески съмишленик и съгражданин е Златьо Бояджиев. Част от експозицията е негов пловдивски пейзаж от 1956 година.