Галерия “Ракурси” представя изложбата „Там някъде, където“ от ЧАВДАР ГЮЗЕЛЕВ

19 септември – 7 октомври 2022

„Изложбите на Чавдар Гюзелев са покани за встрастяваща игра с нарисувани фигури и неписани правила, които се налага да разгадаеш сам. За да успееш, трябва да стигнеш до посланията – на границата между чувството и предчувствието, увереността и парадокса, с които художникът зарежда образите си. Така че, ако ти спечелиш играта, спечелил я и той.

В тази изложба от два цикъла на фокус са постигнатата свобода и заплашената свобода. Цикълът за първата, разбира се, е парижки, защото в града на художниците най-силно се усеща, че не е измислен по-добър начин да постигнеш свободата от изкуството. Усеща се и друго – изкуството и светът около него някак естествено се сливат, превръщат се в едно и също нещо и Гюзелев, докато е бил там, е нарисувал това изкуство-свят.

Другият цикъл е московски, Гюзелев не е бил там, но оттам идва заплахата за свободата – не само на жертвите на руските ракети, но и на всеки европеец. Художникът е рисувал с ръката на заплашен европеец. С умело оркестрирано взаимодействие на сюрреализъм и експресионизъм той е явил в образи промитите мозъци, идеологическия кич, завърналото се минало, чезнещия смисъл, попарените надежди, усмивката на главорезите, болката на невинните, страха от бъдещето…

Изложбата на Чавдар Гюзелев е артистично предупреждение какво искат да ни вземат и кой иска да ни го вземе през 2022 година, когато историята пак зави на Изток.

Понеже пиша, че изложбата е предупреждение, може би нещо от рода на „Долу ръцете“?“

Георги Лозанов

Чавдар Гюзелев е роден на 13 март 1961 г. в София. Завършил е Национална художествена академия – София, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ през 1987. Работи в областта на графичния дизайн, илюстрацията, телевизионната и театрална сценография, преподавател в Нов български университет, Департамент „Визуални  изкуства“.

Има самостоятелни изложби, сред които в Парма, Милано, Берлин, Прага, Виена и София – в галерия „Ракурси“ – 2017, 2014, 2012, 2021 г.

Награди и номинации:

2011 – награда Икар за сценография  (Съюз на българските актьори)

2011 – номинация за сценография, награда Аскеер (Театър на българската армия).