Душата като цигулка на Страдивариус

Красимира Султанова

На 28.01.2019 /понеделник/  от 17,30 часа в галерия Арте ще бъде открита изложбата “Душата като цигулка на Страдивариус” на Румен Малчев съсспециалното участие на КрасимираСултанова, цигулка.

Преди близо десет години художникът Росен Рашев – Рошпака написа за картините на своя приятел Румен Малчев – „Многобройните, сътворени с любов лакови пластове, създават в мен усещането, че гледам старинен музикален инструмент, в който прозират хилядите лазурни слоеве – през тях наднича умиротворение и любов.“ Това негово емоционално усещане днес претворяваме в изложба – Душата като цигулка на Страдивариус. Мястото е галерия Арте , а освен приказните картини на Румен, ще имаме удоволствието и да посрещнем като наш гост концертмайстора Красимира Султанова, която ще изпълни на живо произведения на Панчо Владигеров, Петър Христосков, Георги Златев-Черкин и др .


Самият Румен Малчев оприлич aва работата си с лютиерството . Той споделя, че когато вземе едно платно в ръцете си и то му харесва, има чувството, че държи цигулка. “Понякога тая цигулка може да е съвършена, друг път може да е направена от майстор току-започнал занаята. В моята работа има нещо лютиерско , нещо по-причудливо дори.”


Картините на Румен Малчев са изпълнени с чудновати герои, позабравени типажи, вълшебни сюжети, оригинален рисунък и топли, неповторими багри. Добре дошли в необичайния свят на този самобитен творец, дълбоко свързан с българските корени и традиции.
Румен Малчев е роден в Ямбол през 1970 година. Завършва Средно специално художествено училище за изящни изкуства “Илия Петров” в гр . София. За своя безспорен талант той получава специална стипендия за особено дарование на Съюза на българските художници. Носител е на Награда за млад автор. Негови картини са собственост на частни колекции от България, Германия, САЩ , Франция, Англия, Австрия, Швейцария. Това е осмата му самостоятелна изложба в Галерия Арте .


Красимира Султанова е завършила Музикална академия „Р.Шуман “ –Дюселдорф – Германия при проф .Роза Файн . Носител е на Сертификат от Вагнерови Музикални Празници – 1998- Байройт .


Красимира Султанова е концертмайстор на камерен ансамбъл „Дианополис “ гр . Ямбол и концертмайстор и солист на симфониета „Del Arte“ – Братислава. Тя е солист и на различни камерни формации.
Прочутата ни цигуларка концертира с успех в България и чужбина – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Италия, Белгия, Гърция, САЩ , Испания и Франция. Репертоарът й включва огромен брой произведения – солови и камерни от Ренесансовата епоха до Съвременността.


Има богата звукозаписна дейност за фонда на много наши и европейски издателства – десет компакт диска .
Член е на Баховото общество в Лайпциг.