Калиграфската изложба „Светът на Генджи Моногатари“ гостува в София

Дни на японската култура 2018

Предстои откриването на изложбата на съвременна калиграфия „Светът на Генджи Моногатари“. Официалното откриване на събитието ще бъде на 2 октомври от 18:00 ч. в галерия „Средец“ на Министерството на културата и ще продължи до 12 октомври. Изложбата е част от 29-ите Дни на японската култура в България и се организира от посолството на Япония и с подкрепата на Министерство на културата. Входът е свободен през всички дни, освенв деня на откриването, когато ще се изисква покана.

За пореден път българската публика ще може да се потопи в богатите традиции на Япония. Изложбата включва творби, съчетаващи изкуството на калиграфията шо и японската живопис нихон-га, които ще представят тайнствения свят на романа „Генджи Моногатари“. По време на официалното откриването на изложбата гостите на събитието ще могат да се насладят на оригиналната демонстрация на калиграфия на самата авторка Сенсуй Оикава, която след това ще изпълни в собствен съпровод на кото някои от най-известните стихове уака от „Генджи Моногатари“.

Калиграфската изложба „Светът на Генджи Моногатари“

Романът „Генджи Моногатари“, създаден в началото на XI в., е най-представителното произведение в класическата японска литература, което се отличава и със значителния си обем. В 3-те части с общо 54 глави, творбата описва възходите и несгодите, с които е изпълнен животът на главния герой – принц Хикару Генджи, живял през периода Хейан. Произведението е създадено преди повече от 1000 години от придворната дама Мурасаки Шикибу, която и досега си остава една от най-значимите поетеси за този период. „Генджи Моногатари“ е преведен на над 20 езика и се чете по цял свят. Текстът включва и около 800 стихове уака, които рисуват още по-описателно сцените, действията и вътрешните образи на героите.

Съвременната майсторка на японската калиграфия Сенсуй Оикава има богата творческа биография, от която неизменна част са многобройните й национални и международни изложби. Първото й посещение в България е през 1981 г., в качеството си на най-младия член на японска делегация от специалисти по класическа японска литература. Тогава Сенсуй Оикава представя своя калиграфска изложба в Народната библиотека и дарява на фонда й своите творби. 37 години по-късно Сенсуй Оикава е отново в България, за да покаже изложбата „Светът на Генджи Моногатари“, чиято тема разработва през целия си живот.