НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ представя ЯВОР ЦАНЕВ (1956 – 2014). МЕТАМОРФОЗИ 19 април – 2 юли 2023

Вернисаж на 19 април, сряда, от 18.00 до 20.00 часа

Двореца, пл. „Княз Александър І“ №1

 

Изложбата „Явор Цанев (1956 – 2014). Метаморфози“ има ретроспективен характер. В нея са включени графични, живописни и скулптурни произведения, собственост на семейството на автора, от фондовете на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Графичния кабинет при Международното биенале на графиката – Варна, Художествената галерия – Добрич, Художествената галерия „Илия Бешков“ – Плевен и частни колекционери.

Изкуството на Явор Цанев се ситуира между 1981 и 2014 – годината, в която са създадени последните му произведения. Художник с безспорен талант, надарен с интелект и задълбочени познания, той е пример за творец, за който изкуството не е само умение и вдъхновение, а духовен път в сътворението на един нов свят, огледален на неговия вътрешен творчески свят, богат с представите  за красота, етика, философия и историческа вечност.

Родовата му памет на човек, израснал на брега на морето във Варна – там, където се срещат генетично преплетени културите на различни народи, на хора от различни етноси, свързани в една общочовешка историческа зависимост – отваря от ранни години съзнанието му към различни философски и религиозни идеи, на идващи още от древността езотерични учения и духовни практики на Изтока и Запада. В неговото съзнание те изплуват като възкресени визуални образи, които пренасят мистериите на древността в реалността ни. В тях е въплътена хармонията на класическия идеал за красота от Древна Елада през Рим и елинизма, през епохата на Възраждането и на романтизма, за да можем най-общо да отнесем индивидуалния стил на произведенията му  към  духа на постмодернизма.

 

Силната индивидуалност  на Явор Цанев се проява в непрекъснат стремеж да обогатява с нови изразни средства своето изкуство и да го уплътнява с разширено интелектуално познание, подтик за което дава и преподавателската му дейност като доцент в катедра „Текстил и мода“ на основания през 1991 Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и по-късно – в катедра „Индустриален дизайн“ на Техническия университет във Варна. Художникът се обръща към митологични или религиозни теми, без да се колебае да се потапя във времената. Както в графиката, така и в живописта смесва техники от двата вида изкуство. В тетрадки – дневници той записва заключения за тези експерименти, емпирични наблюдения и разсъждения за историята на изкуството.

 

Експозицията е съпътствана от каталог, чийто съставител е съпругата на художника Тоня Цанева.