Открива се изложбата “Мъртво вълнение” – графична живопис на Илиян Лалев

Галерия “СТУБЕЛ” има удоволствието да Ви покани на изложбата на Илиян Лалев
 
МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ – графична живопис
 
Вернисаж: 19 май 2021, 17 – 20 ч., ул. “Коста Лулчев” 2 В, кв. “Гео Милев”, София

Изложбата не претендира за философски анализ на “вечните ценности” чрез “богатия пластичен език на живописта”, а се опитва да насочи вниманието ни към онази настояща социална проблематика, която наричаме “тук и там – сега”, чиято диалектика се основава на тежки социални противоречия, съзнателно отказвайки се от възможната привилегия да ги прелива, омекотява, синтезира.

Напротив, изложбата има за цел да подчертае тези противоречия не само като избира да изобразява диаметрално противоположни символно социални образи (Голфър/Косач, Голфърка/Малката сметосъбирачка), използвайки прийоми на изразните средства на рисунката като “тежък” графичен контур и живописно „петно“ и достигайки до още едно, макар и формално, но търсено противоречие –  оксиморона “графична живопис”.

“Мъртво вълнение” е изложба, която отразява: Не хармоничното, Не удобното, Не успешното, подчертава иронично както Не случилата се, въпреки многото очаквания и вълнения, мечтана социална промяна (Бране на нарциси, Мигранти), така и обречеността на “правилната” инертна позиция – да се пуснем по течението, като единствен начин да се измъкнем от  “Мъртвото вълнение” (Събирачи на опиум, Мъртво вълнение, Дилър, Букет за мама).

Илиян ЛАЛЕВ

* ЗА ХУДОЖНИKA

Илиян Лалев е роден през 1962 г. в град Нова Загора. През 1987 година завършва НХА в класа на професор Найден Петков.

От средата на 90-те години участва активно в процесите, свързани с осъвременяването на българското изкуство и в частност на живописта. Лалев се основава на тезата за равнопоставеност на изразните средства като функция на идеята на творбата и в противовес на апологетите на теорията, че съвременното изкуство е „отхвърлило четките и боите“.

Автор е на множество изложби (инсталации, пърформанси, акции), голяма част от които със социална и политическа насоченост, като: аудиовизуалната

(1998), пърформанса L’ protest pour l’ protest (2013), акцията Не на Подмяната, не на художествената олигархия пред СГХГ (2015).

В тази посока създава два Life art проекта – СДК I и II (следдипломни квалификации – треньор по бокс и готвач, видео, принт и редимейд), отразяващи въздействието на променящата се политико – икономическа инфраструктура върху културата в контекста на посткомунистическото общество у нас. През 2015 Илиян Лалев създава и е куратор на проекта Мащаби в…, който се оформя като единствения по рода си организиран форум за социално и политическо визуално изкуство у нас и има четири издания.

Има над 15 самостоятелни изложби, сред които: Подробности от интериора (1995, галерия Стълбата), При затворени врати (1998, галерия Райко Алексиев), Handmade (1999, ATA – Център за съвременно изкуство), Очакваме включване (2000, галерия Ирида), Пропусната възможност (2008, галерия Арт алея), Нарисувани наблюдения (2013, галерия Ракурси) и редица други.