Открива се изложба на Атанас Парушев в галерия “Стубел” – София

АТАНАС ПАРУШЕВ – Изложба живопис, 10 – 27 октомври 2022

Аз започнах да израствам прав

както който и да е

Да, аз нещо повече от бор съм

космологичен знак.

Кенет Уайт

Боровете, Дърветата през зимата от поезията на шотландския поет са моя стара, неугасваща страстсподеля за предстоящата си изложба в галерия „Стубел“ Атанас Парушев.

Картините са от последните две години. Обаче разсъжденията, упражненията върху тези теми и идеи са стари, някои от тях от 80-те на миналия век. Но през годините, поради различни причини, включително и мързела ми, никога не съм рисувал достатъчно сериозно и подредено. „Добрите намерения“ – захвърляни, отлагани за „някой ден“, незавършени – ме тормозят и трябва да ги махна от главата си, ако изобщо е възможно.

Преклонението ми към Ван Гог е от детските години – почит към Винсент са Перуниките, а Ириси са работени наскоро.

Серията Страсти уж мина, но още се точи… Знам, че това няма край и ща-не ща ще се връщам…“

За трети път през последните седем години Атанас Парушев ще сподели своите „добри намерения“ в галерия „Стубел“.

Художник с неподправено и стихийно отношение към рисуването, още в началото на своя професионален път той е откровен и „оголен“ в своя изказ. Творбите му – независимо от стила и материалите – винаги магнетично привличат, тревожат, трогват със своята духовност, превръщат се в „инструмент на състраданието“, както самият автор ги определя.

През февруари 2022 Атанас Парушев заслужено бе удостоен с наградата за живопис „Владимир Димитров – Майстора“. Творчеството му е оценявано по достойнство и от професионалисти, и от публика. Художникът е носител на наградите „Сирак Скитник“ (2000 и 2002), „Добри Чинтулов“ (2007), а негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, сливенската галерия „Димитър Добрович“, частни колекции у нас и в чужбина.