Със “Спомени” Галерия 8 ни припомня за проф. Иван Кирков

Изложбата с живопис отбелязва осмата година, откакто именития български художник напусна този свят. Тя ще бъде открита на 17 септември от 18:00 часа във Варна. В потвърждение на латинския израз „Vita brevis, ars longa“ независимо, че Иван Кирков го няма, изкуството му ще радва почитателите на кавалетнта живопис с неговия „имагинерен реализъм“.

„Иван Кирков е един от символите на модерния човек в моите очи – споделя Андрей Даниел. – “Широко отворено съзнание, бърз ум, весел и саркастичен език – той създаваше атмосфера на бохемско интелектуална игра в която целият свят беше тук на масата.” Музика, театър, литература, живопис са коментирани от професора по един елегантен и модерен начин, който буди еуфорични надежди у неговите ученици. Чрез думите и боите си той създава цял един свят и надеждата в него. Рисува и говори – цветно, разнообразно, с неочаквани обрати, продиктувани от честите му скептични настроения. Неговата начетеност и интелигентност му дават възможност да вихри таланта си в най-различни области на пластичните и приложните изкуства, дизайна и интериора, сценографията за театър и кино, стенописа и мозайката … И още, и още, но най-вече в живописта.

Иван Кирков е обживявал една сътворена от него „Бел епок“, която като огромно прозрачно кълбо благосклонно е приемала неговите приятели и ученици. Има необикновената способност да превърне скромната масичка в някое софийско кафене в прекрасно парижко или нюйоркско бистро, в което под звуците на джаза се обсъждат световни на изкуството и културата – с полагащото се чество за хумор и скепсис.

Иван Кирков е живописец, илюстратор и сценограф. Роден е през 1932 г. в Асеновград. Завършва живопис като възпитаник на Кирил Цонев и Илия Петров. Твори в различни области и жанрове — живопис, илюстрация, плакат, сценография. Два сезона – от 1965 до 1967 г. – е сценограф в Сатиричния театър, където създава декори за постановките „Свинските опашчици” от Ярослав Дитъл, „Михал Мишкоед” от Сава Доброплодни, „Кандидати за славата” от Иван Вазов и „Много шум за нищо” от Уилям Шекспир. Работи по декорацията на Народния театър „Иван Вазов” и на Драматичния театър в Добрич.

Преди доста години между „Галерия 8” и Иван Кирков се ражда близко приятелство. Свързва ги любовта към морето и джаза – теми, които ценителите са имали възможността да видят пресъздадени от автора в  десетки изложби както във Варна, така и в столичните галерии „Арт 36”, „Ракурси”, „Кредо бонум” и други. 

През 1961 г. Иван Кирков дебютира и в киното като художник сценограф във филма „Инспекторът и нощта”. Той е и талантлив илюстратор, негово е художественото оформление на книги от Цанко Церковски, Елин Пелин, Камен Калчев, Ран Босилек, Имре Мадъч, Иван Тургенев.

През 80-те години проф. Иван Кирков преподава в Художествената академия в София. Негови ученици са талантливи художници като Атанас Парушев, Веско Велев, Веско Начев, Долорес Дилова, Мариана Маринова, Красимир Цанов, Петко Петков и др.  В края на живота си се връща в родния Асеновград, преоткрива вдъхновението от старите къщи и ги претворява в някои от последните си картини.