„Убежище“ – обяснението в любов на Цочо Бояджиев

Фотографската изложба ще бъде открита на 25 септември в галерия КО-ОП в София и ще продължи до 12 октомври

Фотографската изложба на проф. Цочо Бояджиев „Убежище“ ще бъде открита на 25 септември в галерия КО-ОП в София и ще продължи до 12 октомври. Експозицията е част от осмия фестивал ФотоФабрика.

„Допуснати сме в едно от убежищата на Цочо Бояджиев – неговият фотографски свят. Свят, който той населява неподражаемо, деликатно и с възхитителна смиреност. „Убежище“ е обяснение в любов. Към мъдростта на Създателя, подслонил хората. Към изненадите на света. Към живота и неподправените детайли на всекидневната красота. Всяка от представените фотографии е споделено преживяване – небрежен щрих от голямата картина на битието. „Убежище“ е обяснение в любов към Човека“, казва директорът на ФотоФабрика Еми Барух.

Датата на вернисажа не е избрана случайно. 25 септември е рожденият ден на Цочо Бояджиев, който тази година ще навърши 70.

По време на изложбата ще се състоят и две премиери.

Ще бъде представена книгата „Разговори за фотографското изкуство“ от Николай Трейман и Цочо Бояджиев.

„Невиждана досега книга, която може да се чете като учебник по фотография за напреднали”, пише в предговора на книгата Георги Лозанов и добавя, че от нея човек може да научи не само как да прави добра фотография, а и как да правиш добро с фотографията си.

„Разговори за фотографското изкуство“ поставя и началото на дългосрочния издателски проект „Думи на фокус“ със следното въведение:

„Привилегия е да започнем тази поредица с диалозите на проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман. В тези разговори става дума не просто за фотографията и за фотографирането, а за общото разбиране за смисъл, което двамата автори намират отвъд зрителното възприятие на видимото“.

Предстои и премиерата на видео разказа от поредицата „Фото Фигури“, посветен на проф. Бояджиев: „Цочо Бояджиев. Миг от много времена“. Негов автор е Еми Барух.

 

Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Той е професор по история на философията в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на редица изследвания върху античната и средновековната философия и култура, на студии, монографии и философски текстове, както и на няколко стихосбирки. Преводач е от старогръцки, латински и немски. Носител е на националната награда „Христо Г. Данов“, голямата награда на Портал Култура, наградата „Златната метафора“, Големия кръст на Суверенния Малтийски орден. Свои фотографии е показвал в индивидуални и групови фотографски изложби, в самостоятелния му албум Pinctum, както и в издадените съвместно с Николай Трейман фотоалбуми „Пътят на човека“,  „Домът на човека“, „Човешката участ“ и „Сънят на човека“.