Форма на свобода – Иван Нинов говори с метафори. Изложба в Музей-галерия “Анел” – София

Анжела Димчева

В Музей-галерия „Анел” беше открита изложбата „Форма на свобода” – нови творби на изтъкнатия наш художник Иван Нинов, който работи предимно в сферата на графиката – суха игла, литография и фотолитография, но и в областта на илюстрацията, рисунката и живописта. Ценителите знаят, че той принадлежи към поколението видни автори като Николай Майсторов, Текла Алексиева, Михалис Гарудис, Теофан Сокеров, Иван Димов, Павел Койчев, Георги Чапкънов. През август Иван Нинов ще навърши 75 години. В този смисъл изложбата в Музей-галерия „Анел” носи и юбилеен акцент и ще бъде на разположение на ценителите до 21 юни.

 

Десислава Зафирова, Ангел Симеонов, Иван Нинов, Илинка Чергарова и проф. Валери Стефанов

Вернисажът събра десетки художници, изкуствоведи, музиканти, писатели и представители на бизнес средите. Те бяха приветствани от собственика на галерията Ангел Симеонов. Куратори на изложбата са Илинка Чергарова и Десислава Зафирова, които подчертаха, че водещото в техния кураторски проект е нежността и естетиката.

Проф. Валери Стефанов

А за подтекста и посланията на Иван Нинов говори проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България: „Големият проблем в изкуството е как е направено и какво значи. Един от теоретичните въпроси на 20. век е как значи абстрактната живопис. Нашият автор съчетава аскетизъм, суров реализъм, метафоричност, демонизъм, диаболизъм. Как ги виждаме тук – в тези графики и акварели? Изкуството на Иван Нинов е референтно на поезията на Николай Кънчев, която се държи затворена. Зрителят очаква да види емоция, но всъщност има хладина към рецепиента, която всъщност е провокация. Тук ще видите камъни, чаши и други предмети, извадени от контекста и захвърлени някъде… Ще цитирам стиха на Николай Кънчев „В гората има някой” – това е прекрасно стихотворение, в което не се разбира кой е този някой… Изкуството претворява действителността чрез образно-метафоричен език и я превръща в символично послание. Там, където свършват усилията, визионерството, четките и боите, започва образът”.

Защо „Форма на свобода”? Днес предизвикателствата, очакванията, интерпретациите на понятието „свобода” са толкова много, че няма как един творец да не провокира себе си с обговарянето на тази тема. Неговата естетика по принцип не е агресивна, той е интроверт, който съживява предметите.  Интересува го свободата на формата – дори на моменти я пародира. Неговият неподражаем стил се характеризира с изчистен, лаконичен и деликатен графичен език, в който абстрактни и фигурални форми се преплитат в хармонична контрастност. Границата между въображаемо и реално е невидима музика, която изпълва зрителното поле със знаци от ежедневието, които сякаш не забелязваме.

 

 

 

 

Иван Нинов и поп иконата Кристина Димитрова

 

Картини на Иван Нинов