Арт Галерия “Ларго” ще представи общочовешките символи в творбите на Радостин Дамасков

 „По вълните” – Самостоятелна изложба – рисунка и скулптура

Мрежи и риби

Варненската галерия  ще открие самостоятелна изложба – рисунка и скулптура на художника Радостин Дамасков. Това е третото участие на бургаския художник в различни събития в Арт галерия „Ларго“. През лятото на 2016 година Дамасков се представи пред варненската публика в съвместна изложба с неговия добър приятел, смолянския живописец Здравко Палазов.

През пролетта на 2017-та той участва в една от сборните изложби на галерията, представяйки за първи път своята изключително добре приета от ценителите серия от бронзови релефи, посветени на зодиакалните знаци – „Монети от дъното”. В настоящата си самостоятелна изява Радостин Дамасков ще се представи със серия рисунки, изпълнени със смесена техника – цикъл „Мрежи и риби”. Основна тема на творбите съвсем очаквано е морето. Като роден край голямата вода творец, Радостин не може да устои на изкушението във всяка своя изложба да дълбае отново и отново в тази особено важна за него тема. Морски вълни, миди и риби, медузи и раци, оплетени в рибарски мрежи. Лодки, осветени от първите лъчи на слънцето или докоснати от сребърната четка на луната. В част от рисунките – тишина и вглъбеност, в други – търсене и неспокойствие.

В трети – съзерцание и омиротворяваща светлина. Изключително силна и въздействаща серия рисунки, изпълнени със съвременно звучащ художествен изказ, с оригинална, авторова техника. Освен рисунките Дамасков е подготвил и за първи път във Варна ще бъдат видяни най-новите му пластики, изработени от бронз и дърво. Уникалните творби са плод на най-новите творчески търсения на автора. В скулптурите ще открием закодирани общочовешки символи – женската фигура – източник на живота или пък дървото – символ на вечността.

Натюрморт

Радостин Дамасков е роден през 1957 г. в Бургас. Завършва скулптура през 1982. От 1987 е член на Съюза на Българските Художници. Участник е в много изложби в България и чужбина, както и в интернационални симпозиуми по скулптура. Някои от тях са Международен симпозиум по скулптура в камък, Бургас (1987, 2010), Международен симпозиум по скулптура в дърво, Ясна Поляна (1988, 2000), Международен симпозиум по скулптура в камък в Грузия (1998) и в Армения (1999), Международен пленер – Русалка (2009, 2010, 2011) и др. Работи в областта на малката пластика и монументалните форми. През 2010 г. печели национален конкурс и реализация на паметник на поетесата Петя Дубарова в Бургас. През 2011 г. създава първият нулев километър в България, намиращ се в град Бургас. За своите скулптури в камък и бронз получава дипломи от Министерствата на културата в Унгария, Грузия и Армения, както и почетния знак на град Бургас. Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на „П. Людвиг“, както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други. Живее и работи в Бургас.

Откриването на изложбата ще се състои на 7-и март 2019 г. от 18.30 ч. в Арт Галерия Ларго – Варна, ул. „Хан Крум” № 8 и ще продължи  до 27-и март.