Музейни турове в „Квадрат 500” – тайните на Националната галерия

Ще бъдат представени ценни колекции от Азия,Африка и Латинска Америка

„Квадрат 500” предлага на своите посетители постоянна експозиция представена в поредица от музейни турове. Те включват едни от най-значимите образци на българското и световното изобразително изкуство. Водени от екскурзоводите на „Квадрат 500” ще научите историята на част от над 1600 творби, разположени в 28 зали. -“Музейните турове привличат и насочват вниманието  на публиката към постоянната експозиция на Националната галерия. Замислили сме ги да се случват всяка събота и във всеки един отделен  музеен тур ще се поставя акцент върху отделна колекция или група от автори, които ще бъдат обвързани в отделна тема, споделя Яна Братанова – уредник „Образователни програми” на Националната галерия” и допълва: „Плануваме цяла поредица от разнообразни музейни турове в които да представим най-големите образци на българското изобразително изкуство, европейски художници, световноизвестни автори и много редки и ценни колекции от различни континенти – от Азия, Африка и Латинска Америка. Публиката е много разнообразна и в нея са поканени всички от деца до възрастни. Има интерес от много учащи, студенти и деца”.

“Ръченица” несъмнено е най-популярното произведение на големия чешки творец  Иван Мърквичка /1894/

„Днешната тема е първото поколение  български академични художници в България и ще се гледат произведенията на Иван Мърквичка, Ярослав Вешин,Антон Митов.

“Отстъплението на турците при Люлебургаз” – худ. Ярослав Вешин 1914 г.

Посетителите ще имат възможност да се занимаят с творческия живот на Андрей Николов. Това са художници поканени от тогавашното българско правителство да пристигнат тук в България и да започнат да градят основата на българското изкуство и култура, веднага след Освобождението и съответно това са Ярослав Вешин и Иван Мърквичка. На 9 март темата на изложбата ще бъде „Жените художнички в българското изкуство”.  Темата ще бъде разработена в няколко тура”, разказа Сияна Минева – уредник в Националната галерия.„Ръченица“ несъмнено е най-популярното произведение на големия чешки творец.

Източник: БНТ,снимки:Българска история