Неповторимите творения на Атонските майстори

Изложба пълна с любопитни факти и истории в Нов Български Университет 

Началото

През 1968 г. при една обиколка из Ивайловградски църкви и манастири Станка Димитрова заедно с комисия описва и номерира икони от църквата „Св.св. Константин и Елена“ в с. Долно Луково. В женското отделение на църквата земята поддава под краката й и заедно с комисията разравят земята и откриват близо 150 щампи завити в тракийски кърпи. Благодарение на песъчливата почва в по-голямата си част щампите се запазват цели и в много добро състояние.

За находките от Светогорските манастири

За това какви редки и ценни експонати могат да се видят на изложбата разказва главен асистент д-р Владимир Димитров – зам.-ректор по учебната част в НБУ за БНР.

„Цялата колекция от 16 графики, които са експонирани в момента в галерията, е от находката на Станка Димитрова от 1968 г. Интересното в изложбата е това, че в нея има съчетани различни графики от различни светогорски манастири. Произходът на повечето щампи най-вероятно е свързан със Света гора, Атон, с различните манастири, които са функционирали по онова време в Света гора. Тъй като районът на Източните Родопи е бил свързан много със светогорските манастири, те са притежавали земи, стада, обслужвани от жителите на Родопите, най-вероятно така са се сдобили с тези щампи. Това, което са подбрали колегите от художествения отдел на Регионалния музей д-р Мария  Спиридонова и Даниела Куджеманова – директорката на музея са всъщност различни и много интересни иконографски типове. Имаме визуализация на различни светогорски манастири. Имаме различни варианти на изображението на Света Богородица. Колекцията може да бъде като един урок по иконография“. В нея могат да се видят много и различни иконографски образи, разказва Владимир Димитров.

„В края на XVIII в. и началото на XIX в. щампите започват да бъдат самостоятелни. В тях можем да открием както интересни образи от чудотворните икони, които са на „Света гора“, така също много често в хартиените икони има и западни влияния – влияния, които навлизат през Украйна, Русия, през Света гора и по нашите манастири със много различни интересни иконографски типове на Богородица, какъвто например е бил прочутият образ на Богородица – Покров Богородичен, който е донесен от бабата на Константин Фотинов от Украйна след нейното завръщане, споделя гл. асистент В. Димитров и допълва: „На изложбата могат да се видят образите на св. Богородица и св. Атанасий Атонски, Рождество Христово, Страшният съд. Повечето музеи, галерии и колекциите с щампи в България  не притежават такава интересна видуализация на Страшният съд“.

„През всичките тези години щампите са изключително добре съхранени  и реставрирани и което е много важно – никога досега не са били показвани, добавя той.

Изложбата ще е интересна както за деца, така и за възрастни, тъй като много рядко могат да бъдат видяни подобни изложби.

Експозицията „Възрожденски щампи“ може да се види в Галерия „УниАрт“ на Университета до края на м. януари 2020 г.

 

Източник: БНР, Снимка: НБУ

Интервю на Диана Дончева