Жителите на ж.к. “Изгрев” в София излизат на протест срещу застрояването

Представители на гражданска инициатива „Слънце за децата ни” Филип Симеонов и Мария Ибришимова – гости в предаването „Делници” с водещ Николай Колев

На фона на общото недоволство от ремонтните дейности и строителните проекти в столицата, родители на деца от 49 ОДЗ „Радост“ и жители на район „Изгрев“ се събират на 24 януари, от 17.00 ч. пред сградата на общината за протест под надслов: „Спаси район „Изгрев”, „Слънце за децата ни!”.

Протестът, организиран от гражданска инициатива „Слънце за децата ни”, е против плановете за изключително високо строителство в района и продължаващото уплътняване на кварталите и също така е провокиран от план за строеж в непосредствена близост с двора на детска градина “Радост“– 49 ОДЗ в “Дианабад”.

От “Гражданска инициатива” чакат да бъдат приети на среща при столичния кмет Йорданка Фандъкова от няколко месеца, към момента – без резултат, затова излизат на протест с 6 основни искания:

  1. Да запазят терена до 49 ОДЗ „Радост“ за децата на район “Изгрев”;
  2. Против застрояването на зелени площи и между блокови пространства;
  3. Пълна проверка на историята и начина на придобиване на имотите от строителните фирми;
  4. Забрана за преотстъпване, продажба и замяна на имоти общинска и държавна собственост;
  5. Общината да поддържа по-добре общите пространства, улиците и тротоарите в района;
  6. Промени в ЗУТ и ОУП на София, за да се спре ограбването на слънцето на хората.

Обясни, че мисията идва от там че единствен район Изгрев не е бил застроен и през последните пет години е започнало голямо застрояване включително кварталите “Дианабад”, “Изток”, “Изгрев”, и тези застроявания не са законни и отнемат слънцето на всеки предишен построен блок, не просто гледката,  а слънцето.

 „Съкварталци време е!

“Време е да се премине от общото към конкретното. В случая имаме конкретен проблем в кв. “Дианабад”. Една градинка, общинска земя, 2 дка, която по някаква схема е дарена на инвеститор и вместо на този парцел да се дострои детска градина се строят три броя шест етажни сгради”, споделя Филип Симеонов.

„Нашето искане, което най-вероятно е трудно постижимо, това е кръгът, който се затваря между Цариградско шосе, Евлоги и Христо Георгиев и ибул. България /Околовръстното шосе/ е презастроен. Там появявайки се нова сграда, тя създава проблеми. В момента извадката за район „Изгрев” е, че в яслените групи не достигат 134 места.  Яслените групи няма къде да ги сложат. А в същото време столична община взима решението да събират повече деца в една група, а не вземат решение да назначат и повече хора, които да се грижат за тези деца. Конкретно за този обект имаме съмнения, че това е една зле прикрита корупция. Грехота е да се строят такива обекти на такова място, вместо да се построи детска градина. Заявявам, че този протест е крайна форма и сме стигнали дотам, защото от месец юни 2018 г., се иска среща с г-жа Фандъкова и гл.архитект Здравков. Но оттогава досега те не са ни уважили” – категоричен е Филип Симеонов.

„Въпросният терен, който е бил заменка, граничи с двора на 49 ОДЗ „Радост” и всъщност това е едно от исканията на нашата инициатива да се разследва тази заменка и разбира се крайният резултат, който най-много ни вълнува  е това да бъде усвоено за нуждите на детската градина, за едно изключително нарастващо население в кварталите. Няма места в детските градини, а непрекъсното се строят нови сгради, включително и планове за 74-метрова сграда в близост до детската градина.Опитахме се да получим отговор на въпроса как градините в района ще поемат нуждите на това засилено строителство, директно от кмета, но за съжаление не получихме никакъв отговор, коментира г-жа Ибришимова. В момента тече специфичен срок, с решение за промяна на ПУП, те създават една безсмислена задънена улица тупик от няколко метра, най-безумната улица, която ще им позволява да се разгърнат и да строят на калкан. Хората ни подкрепят, имаме и подписка за запазване на този терен за децата, която надхвърля 500 души, така, че смятам, че говорим и от името на тези хора”, и добавя „Смятаме, че проблемът с местата в детските градини е абсолютно еднакъв в цяла София. За съжаление в район Изгрев не се предвижда нито една нова градина. Предвижда се единствено реконструкция и ремонт на една от настоящите детски градини „Радецки”. Можем да сформираме група от архитекти,които да разработят проект за този терен за ДГ на доброволни начала, стига терена да бъде откупен обратно от общината, както и е редно. Градината, която граничи с този терен има необходимата инфраструктура и на общината би и излязло доста по-евтино и ефективно да дострои и разшири, отколкото да търси тепърва терени за изграждане на нова градина.Надявам се да бъдем чути и със ваша помощ да се случи нещо добро” – допълва в заключение Мария Ибришимова.

Равносметката:

Освен че теренът е вече частен, на него може да се появи плътно високо етажно застрояване, и всичко това точно над детските площадки на детската градина. 

Гражданската инициатива сигнализира също така, че улиците и тротоарите са амортизирани от тежката строителна техника, кварталът не е обезопасен и това е предпоставка за инциденти.

Искането на гражданите за промяна в ЗУТ е свързано с това, че те не желаят ново високо строителство, което да засенчва старите сгради наоколо. 

Източник: ЕврокомТВ

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →

One Comment on “Жителите на ж.к. “Изгрев” в София излизат на протест срещу застрояването”

Comments are closed.