Джудека- арт – кварталът на Венеция

11 галерии се местят в първия квартал на изкуството във Венеция, който отваря точно навреме за Биеналето. Новият квартал на изкуство Giudecca ще бъде дом на галерии, студия за артисти и ресторанти с арт-тематика.

Колективът на жените-артисти открива нов квартал на изкуството във Венеция, който съвпада с откриването на 58-то Венецианско биенале. Основана от венециански арт режисьори Пиер Паоло Скелси и Валентина Джоя Леви, Арт районът на Guidecca ще бъде първият постоянен квартал на изкуството в града и ще включва 11 нови художествени галерии и изложбени пространства, включително три национални павилиона и ново пространство за съвременно изкуство, наречено Giudecca Art District Gallery and Garden.
Както се подразбира в името, областта се изгражда на бившия индустриален остров Джудека, историческо място, което е домакин на първото представление на Марина Абрамович през 1976 г., изложбата на Даниен Хърст през 2017 г., и по-скоро изложението на биеналето на Ай Вейвеи през 2013 г., “Диспозиция”.

Нови локации за националните павилиони на Естония, Исландия и Нигерия също ще бъдат открити като част от старта, докато повече от 60 художници от 30 страни ще представят около 20 изложби на острова през май. Ще бъдат открити и 10 утвърдени художествени галерии.

На откриването ще бъде показана видеоинсталация от Александра Карпович. Триканалния видео триптих на Карпович, „Тялото като дом“, е заснет в четири града- Кейптаун, Лондон, Ню Йорк и Варшава. Трима герои от всеки град – местен, посетител и художник, изследват концепцията за дома и как идентичностите се оформят от разбирането на дома, включващо перспективи като географско местоположение, миграция и самооткриване.  Кураторът Мигел Маол се надява да насърчи зрителите да се чувстват като у дома си в собствените си тела.

Aleksandra Karpowicz, Body as Home

През последните години, остров Giudecca се превръща  от бивша индустриална зона, в която се намира пивоварната Dreher, до блестящ квартал на изкуствата, изпълнен с ателиета за художници, остри хотели, ресторанти, вдъхновени от изкуството, и дори е дом на няколко известни личности, включително Елтън Джон и Миучча Прада.

Още за проекта може да прочетете тук.

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →