Гласуваме за евродепутати на 26-и май

Това ще е последният от трите почивни дни около 24 май

Президентът Румен Радев насрочи днес с Указ датата на изборите за българските членове на Европейския парламент  за  26 май 2019 г.

България избира 17 депутати от общо 705 парламентаристи, които ще управляват Европа през следващите 5 години. У нас ще се гласува на 26 май.

Изборът в различните европейски държави ще се проведат между 23-и и 26-и май. За България 26 май е последният от три последователни почивни дни. Заради деня на българската просвета и култура у нас ще се почива на 24-и, 25-и и 26-и май.

Над 12 000 ще са секциите в страната. В чужбина се гласува само в държави-членки на ЕС.

Освен евровота  у нас през октомври ще има и местни избори за кметове и общински съветници.

* Сегашният европарламент  ще е по-малоброен

От 851 сега, неговите титуляри ще станат 705. Те ще бъдат излъчени от по-малко държави – 27, ако Обединеното кралство напусне ЕС. Местата на британските евродепутати бяха разпределени отчасти между останалите държави членки, отчасти – замразени за бъдещи разширявания.

Ако Великобритания е още член на ЕС на 23 май, избори ще се проведат и там, а парламентът ще се върне към състав от 851 членове, докато тя не напусне Съюза. Използваната формула за преизчисляване на местата не промени броя на българските евродепутати. Те остават 17.

Най-много, както и досега, ще са депутатите от Германия – 96, а най-малко евродепутати ще влязат от Малта, Кипър и Люксембург – по шестима.

Новоизбраните депутати ще започнат работа на 2 юли, когато в Страсбург ще бъде открита първата пленарна сесия от петгодишния им мандат.

Източник: bTV, БНР, Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →