Глоби за “Райънеър” и “Уизеър” заради новите правила за багаж

Двете компании трябва да платят общо 4 милиона евро

Италианските власти глобиха Ryanair и Wizz Air заради новата им политика за ръчен багаж. Първата компания ще трябва да се раздели с 3 млн. евро, а втората – с 1 млн. евро.

Агенцията за защита на конкуренцията в страната (AGCM) обяви, че таксите от 5 до 25 евро, които авиокомпаниите начисляват на пътниците, ако държат да вземат по-голям куфар в кабината на самолета, са нарушение на закона.

Новата политика влезе в сила от 1 ноември миналата година, а ден по-късно италианските регулатори забраниха временно тя да бъде прилагана в страната.

Съгласно нея, Ryanair задължи клиентите си да плащат за куфарите с тегло до 10 кг, което преди това беше безплатно.

Според новите правила на Wizz Air, всеки пътник има право да носи на борда един безплатен ръчен багаж (40x30x20 см), а онези, които закупят WIZZ Priority, ще могат да качат на борда и багаж с колелца (55х40х23 см).

“Ръчният багаж е съществен елемент от услугата и неговото пренасяне трябва да бъде позволено без налагането на допълнителни такси”, гласи решението на AGCM.

Агенцията смята, че двете авиокомпании трябва да включат в цената на билета таксите за по-големи куфари, за да бъдат в пълно съответствие с правилата в Европейския съюз.

Източник: bTV, снимка:Sofiapress

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →