Голям дарителски жест на Десислава Бетова

Дарението е от семейството на Тодор Цонев за Музея на хумора и сатирата в Габрово

От 26-и април 2018 г. до 7-и април 2019 г. продължи една от най-мащабните временни изложби, които Музеят на хумора и сатирата в Габрово е представял. В  „Светът според Тодор Цонев“, реализирана с подкрепата на „Програма Култура 2018“ на Община Габрово, публиката успя да види скулптура, живопис, графика и рисунка на известния с арестуваните си карикатури художник. Изложбата е разгледана от над 45 000 посетители в рамките на по-малко от една година.

Една от сатиричните пластики на Тодор Цонев – “Татяна Лолова”
И… “Тодор Колев” 

Още по време на откриването на изложбата, семейството на Тодор Цонев обяви, че ще направи дарение на Музея. Сега, след края ѝ, сме щастливи да съобщим, че Десислава Бетова, дъщеря на художника, прояви изключителна щедрост и  във фонда влязоха 74 от произведения на автора.

“Автопортрет” – 1986 г.

Сред творбите, които получи Музеят, са сатирични пластики на едни от най-известните български  художници и актьори през миналия век – Илия Бешков, Стоян Венев, Борис Димовски, Тодор Колев, Татяна Лолова, фигури на Алеко Константинов и най-известния му герой – Бай Ганю, серии с типажи, черепи,  както и глава на Тодор Живков и  фигура на бившия кмет на Габрово арх. Карл Кандулков. В дарението влизат и голям брой графики, както и първата рисунка на известната карикатура „Свински глави във витрина“ от 1956 година. Това е трето дарение с творби на Тодор Цонев след литографиите от дипломната работа на автора, предоставени от него на Музея през 70-те и второто дарение  от 96 карикатури през 2004 г.

Известната карикатура “Свински глави във витрина” – 1956 г.

Източник: Музей на хумора и сатирата-Габрово

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →