Groove представя новия проект Tech-Noir

Tech-Noir е нов проект включващ в себе си класически заглавия в киното и съвременна електронна музика, представен веднъж месечно, под формата на 6 часова феерия от светлини и електронни звуци. Всеки месец тематичните събития ще представят по един филм, който е заснет през последните три десетилетия.


В действителност Tech-Noir или Film Noir (от фр. черен филм) представлява и хибриден жанр в киното, който започва да се разпространява в началото на 80те години, и е разпонаваем от онези филми с луди учени, страшни същества и обстановка, която те кара да се чувстваш малък в големия индустриален град. Създаването на по-точна дефиниция е тема на противоречия, която продължава дори до сега. Според някои кинокритици това е труден за описание феномен, но каквото и определение да се даде, това е жанр, който разчита на различни похвати от кинематографията, като тенденцията към използването на малко светлина и сенки, нестандартни композиции и различни визуални техники.


Tech-Noir вечерите ще допринесат с меланхолична нотка от предварително подбрана ектранизация, тъй както и саундтрака към музиката вдъхновена от филма, в комбинация с друга клубна музика която не фигурира в крайния кинопродукт, обещават организаторите.
На 22.02 пред Пловдивската публика в Groove Music & Art ще бъде представено второто издание на Tech Noir, посветено на един римейк от 2014 година, а именно – Robocop. Въпросното нео пънк кино заглавие, чието действие се развива в недалечното бъдеще, проследява погрома на голяма международна компания paзpaбoтвaща инoвaции в изĸycтвeния интeлeĸт и poбoтиĸaтa.
Зад проекта – Tech-Noir стои Alexx K, лице което намира своето място в местната клубна сцена, не толкова като Dj, а повече като меломан. Alexx K е изключително отдаден и привързан към по-различната клубна музика, способна да пренесе слушателя в друга реалност.

Представи се.
Alexx K (3 Million Ways). Роден съм и живея в Пловдив.


Как започна музикалното ти приключение?
Всичко започна преди повече от 15 години, след като получих подарък от баща ми – CD с музиката от филма Матрицата. Тогава не бях наясно колко дълбока може да е заешката дупка (Лека препратка към филма.

Музикални предпочитания на сцена ?
Винаги импровизирам когато съм на сцена. Музикалните ми предпочитания варират от съвременна клубна музика, като понякога наблягам на мелодично Техно и Progressive House.

Как намираш нова музика и артисти?
Разчитам на слух и усет, докато си избера дадено парче, което съм намерил от интернет, социалните мрежи, Youtube или съм чул наживо. Прекарвам дълго време в слушане, докато развия дълбока връзка с музиката, която намирам.

Топ 3 на любимите ти парчета.
Sasha – Wavy Gravy (Snake Sedrick Remix)
Sasha – Mr. Tiddles (Diyo Remix)
Soulwerk – Stuck In My Mind (Jamie Stevens Remix)

Кой те вдъхновява?
Henry Saiz
MUUI
Barry Jamieson

Как прекарваш свободното си време, и каква друга музика харесваш?
През свободното си време обичам да гледам кино с любими хора. Обичам да разнообразявам с класически рок парчета.

Разкажи ни някоя цветна история от детството ти.
Като хлапе се бях разбил (буквално) в една ограда, и след като станах видях, че се задава някаква група сватбари… отидох до булката и я попитах – Кой зъб ми липсва?

Топ 3 на любимите ти филми?
Swordfish, The Matrix, Alien

Пловдив 2019, през твоите очи?
Според мен Пловдив заслужава повече от това, което се опитват да направят шепа хора в момента. Дразнят ме недовършените ремонти, които са из целият град. Липсва ми Кино Космос.

Какъв “Dj setup” използваш?
В момента използвам Native Instruments контролер и една малка аудио карта, свързани посредством Traktor. Харесва ми, когато клуба се е погрижил госта да има избор от техника, която да използва през престоя си.

Какви бяха първите ти премеждия като DJ?
Първите ми премеждия зад пулта бяха преди около десетина години в един бар, който вече не съществува. Там бях поканен от мой много добър приятел за да изпробвам музиката, която бях записал на двайсетина диска.

Разкажи ни за 3 Million Ways. Как те оформи като Dj?
3 Million Ways е първият ми по-сериозен проект, който имах възможността да представя по една радио станция в Чикаго. Това е online радио предаване, което се въртеше всеки месец по TribalMixes radio. Там си изградих музикалните предпочитания, и сегашните ми виждания към електронната музика.

Какво е усещането да свириш на фестивал?
Първото ми участие на фестивал се оказа доста напрегнато. Имаше доста хора, а аз бях поканен да открия последния ден от фестивала Shake that Хълм 2018.

Какво е Tech Noir, и какво ще представиш в Groove.
Това е хибриден жанр, комбинация от фантастичен елемент и меланхоличен нюанс в киното (на моменти с извънземен мотив), използван най-вече във класическите sci-fi заглавия от 80-те години. Tech-Noir е изцяло нов проект включващ в себе си класически заглавия в киното и съвременна електронна музика, представен веднъж месечно, под формата на 6 часова феерия от светлини и електронни звуци. Всеки месец тематичните събития ще представят по един филм, заснет през последните три десетилетия.

В действителност Tech-Noir или Film Noir (от фр. черен филм) започва да се разпространява в началото на 80те години, и е разпонаваем дори в старите ленти.

Тoзи петък (22.02.2019) ще имате възможността да присъствате на второто парти от поредицата Tech-Noir в Groove Music&Art – мястото в Квартал Капана, което въплъщава в себе си съвременно изкуство, интересна музика и разбира се приятелска атмосфера.