Холандското дуо Л.А. Раевен представя изложба в България

Дива зона 3, 2017. Триканална видеоинсталация

 

 

След премиерата на най-новата им видеоинсталация Wild Zone 3 (“Дива зона” 3) в музея в Арнем, Холандия, артистичното дуо Л.А. Раевен представя своя проект в галерия “Структура”.

Лизбет и Анжелик Раевен са близначки, родени в Хеерлен, Холандия през 1971 г. Работят заедно от края на 90-те години, като създават пърформанси, фотографии, рисунки, скулптури и видеоинсталации. Темите, които ги интересуват, са свързани, от една страна, с живота в идентична двойка, в която пътят към индивидуалността е изключително труден, и от друга – с унифицирането в глобален план, наложено от стандартите на модната индустрия.

За Л.А. Раевен битката с рекламната пропаганда на големите компании е и лична. Преминали през физическите и психологически сътресения на хранителното разстройство, те съсредоточават енергията си върху стереотипите, изграждани по законите на консуматорското общество и върху начина, по който те влияят върху собствената ни самооценка. Трагичните истории на хора, последвали своите модни идоли и озовали се на ръба между живота и смъртта, загубили не само своите физическите си характеристики, но подменили до неузнаваемост и съзнанието си, се превръщат в изходна точка за голяма част от работите им.

Дива зона 1, 2001. Видеоинсталация (двойна прожекция), 12 мин., чаши за вино, аромати, скъсано бельо

Клишетата, които дебнат от модните списания, се превръщат в канони за милиони млади омичета по света. Те сляпо следват кумирите си, като използват всякакви методи за трансформация. По пътя за постигане на идеала всъщност изгубват себе си. Именно това е огромна тема в творчеството на Л.А. Раевен – запазването на индивидуалността в свят, който ни облъчва с модели за подражание.

В “Дива зона” 3, както и във видеото Goodly Creatures (“Красиви същества“), 2017, също представено в галерия Структура, художничките открехват вратата към още един проблем, който е много актуален и в нашето общество. Става дума за появата на “нов” човек. Както казват самите Л.А. Раевен: “Мъжете и жените изглеждат все по-еднакви, а тялото все повече се манипулира според собственото им желание. Възможността тялото да се “формова” явно не познава граници и се приема все по-често за нормална.” Те поставят под въпрос това развитие на нещата и желанието на днешните родители да вкарат децата си в определени норми, за да ги направят по-конкурентно способни, като използват за това различни средства. От друга страна, появата на хора
с трудно различими полови белези, тези така наречени андрогинни създания, плашат останалата част от населението именно с това, че са различни. Очевидните промени в света днес изискват и сериозното им обсъждане – внимателно и без предубеденост.

Красиви същества, 2017. Едноканална видеоинсталация
Красен Стефанов