Хосе Карерас ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор Хонорис Кауза”

Великият тенор включи българин и българка в последния си концерт в България

Един от най-легендарните оперни певци на нашето време, Хосе Карерас, прие поканата на родната Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ да бъде удостоен със званието „Доктор Хонорис Кауза“ – най-високото отличие на престижната образователна институция.

Хосе Карерас ще бъде удостоен със званието “Доктор Хонорис Кауза”

Специалната церемония в Академията ще се състои при пристигането на Хосе Карерас за последния му концерт в София на 11 май (събота) в „Арена Армеец”, с който великият изпълнител, един от Тримата тенори, ще се сбогува с българската публика. Лично ректорът на НМА Проф. Д-р Димитър Цанев ще връчи отличието на Маестро Карерас.

Както вече стана известно, концертът на Хосе Карерас, който предстои след само месец, ще бъде грандиозно събитие, в което ще вземат участие повече от 120 души сценичен, технически и музикален екип.

Испанската оперна легенда лично е избрал талантливите български артисти да станат част от последния му концерт за България и Балканския полуостров

Между тях особено ключова ще бъде ролята на младия български тенор Росен Ненчев и сопраното Илина Михайлова, които ще застанат на сцената редом с Маестро Карерас и ще изпълнят заедно с него най-популярните арии, с които Карерас си е спечелил вечно място в класическата плеяда на оперната музика.

Ненчев, солист на Софийска опера и балет, е ученик и любимец на Карерас, който за пореден път бе най-блестящо представилият се в ежегодния майсторски клас на Маестрото и от десетте избраници за заключителния му концерт, провел се преди броени дни в Пезаро, Италия (21-26 януари).

За пръв път Ненчев посещава ексклузивната певческа школа през 2017 г., когато, впечатлен от таланта и присъствието на родния тенор, Карерас го припознава като свой любимец и го кани да се включи и през 2018 г.. След като Ненчев доказва неоспоримия си талант, маестро Карерас решава, че именно той е най-подходящ да застане до него на сцената на зала Арена Армеец в София на 11 май.

 На гала спектакъла в София, рамо до рамо, Карерас и Росен Ненчев ще изпълнят дуетно вечните оперни класики “Non ti scordar di me”, “Parla mi d’amore Mariu”, а родният талант ще представи соло изпълнения на “O sole mio” и “Funiculi funicula” и др. Специална изненада за публиката ще бъде дует на големия Карерас и сопраното. Истински празник за почитателите на операта ще бъде “Il Brindisi” от операта “Травиата”, която Карерас ще изпълни като трио с Ненчев и Михайлова. 

Симфоничната част пък ще бъде изпълнявана от Оркестъра на Софийска опера балет, избран лично от Карерас между няколко оркестри в България заради богатия си опит в изпълнение на оперна музика у нас и зад граница. 67-членната формация познава отлично голяма част от класическите арии, които Карерас ще изпълни в София. Музикантите ще разучават и допълнителен материал, чийто партитури екипът на Карерас ще изпрати за концерта.

Бенефисният концерт на Хосе Карерас ще дирижира уважаваният испански диригент Давид Хименес. Очаква се скоро да бъдат обявени и още гост-музиканти за концерта на 11 май, за който по всичко личи, че ще се помни дълго от няколко поколения.

Билети за последния концерт на Хосе Карерас на 11-и май в зала „Арена Армеец” за България, Македония и Румъния могат да се закупят в мрежата на Ивентим, както и онлайн на цени от 50 до 110 лв. и ВИП места – 180 лв.

Организатор на събитието е Продуцентска компания АРТ БГ.

Източник:NOVA,OFFNews

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →