Христо Христов разглежда човешкия устрем в новата си изложба

“Изкуството на Христо Христов е многопластово – като стилистика, естетика и културни измерения.”

На 31 май 2018 година от 18:00 часа се открива втора част от мащабната юбилейна изложба на обичания варненски скулптор Христо Христов. Изложбата със заглавие 55  ще бъде експонирана до 20 юни в залите на Градска художествена галерия Борис Георгиев – Варна.

Ще бъдат представени монументални бронзови пластики и картини, по-голяма част създадени специално за пространството на Градската галерия.

“Изкуството на Христо Христов е многопластово – като стилистика, естетика и културни измерения. То е монументално – като начин на изразяване, експресивно и категорично – като цвят, композиция, послания. Авторът често се вълнува от живота на Човека – главният герой на неговото творчество. Затова фигурата, в типичната за него стилизация и форма, ни разкрива устрема на Човека, от който не само творецът се вдъхновява.

Виждаме загадъчно пресъздадени общочовешките мечти, стремежи, емоционални възторзи, естествената радост от живота и от сбъднатите постижения, като движението, пластичността и решителността са едни от първите усещания, които се появяват у зрителя. Повлиян от древните релефи, но и от чисто християнските традиции, авторът създава знакови образи и енигматични кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната тема, а също и в избора на образно-пластичния език при създаването на скулптурните или живописни творби.

След успешно реализирани проекти в Германия, Чехия, Австрия, Франция съвсем естествено идва моментът за по-цялостно и концентрирано представяне на твореца в родният му град, а именно двойна експозиция – едновременно в арт галерия „Папийон“ и Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Когато поводът за това събитие е провокиран от личен празник – 55 годишнина, тогава отличаването му става още по-специално и значимо. Така е озаглавена и изложбата „55“ – общо 55 произведения – бронзови скулптури, живописни платна и рисунки, подредени в пространствата на двете галерии, ще завладеят съзнанието на зрителя в типичния и разпознаваем за автора стил, отличавайки се с енигматични изчистени образи, знаци, кодове и релефи. “

Виктория Митева, инициатор на изложбата и един от собствениците на Арт галерия “Le Papillon”