Художествен музей “Георги Велчев” представя изложба на Нина Русева

Поредният проект на Нина Русева е набляга на горещите амплитуди и цветния контраст.

Самостоятелната изложба на обещаващата млада художничка ще бъде открита на 5 юни от 18:00 часа. 

Работата на Нина Русева притежава чисто абстрактно чувство за пейзаж с мистериална знаковост. Тя е условна в смелите обобщения на формата, мащабните цветни петна, схематичната образност, изчистеността от подробности, стилизацията и деформацията на обектите, с присъствието на линията като елемент на плана.

Подвластна е на силния цветови акцент и цветния контраст от ярки основни цветове, които най-вероятно имат силно символично значение. Най – точното определение за нея би било интуитивна и цялостна и звучи модерно и съвременно.

Цветът в нейните платна е основното изразно средство, което носи знаковостта. Той често е предупредителен, сигнален, символ на нещо първично, дори на моменти условно. Мощното цветно петно създава директно послание. Можем дори да говорим за експанзия на петното като при известните образци на абстрактния експресионизъм.

Петната се разпростират и завладяват територия, скриват и покриват планове и фигуративност. Силно емоционално настъпват и последователно завземат нови пространства, като всяко може да бъде тълкувано по своему. Противоборството им достига до рязка градация и експанзивен, агресивен и говорещ изблик. Тази емоционална изповед е първична и страстна. Неправилната форма на петната, разтичането на субстанциите още повече засилват това усещане.

Нина Русева завършва спцеиалност Живопис в НХА през 2002г. Представя самостоялни изложби в редица галерия като “Българи”, “Астри”, “София Прес”, “Райко Алексиев” и много други. Участва в общи художествени изложби в страната и чужбина, сред които са изложба в Културен център, Виена, представяне в Брюксел, в Български културен институт в Братислава и други.