Игор Доброволски: Може би най-големият проблем на света е човечеството

Игор Доброволски раговаря с Десислава Христова

Игор Доброволски е артист от Полша, който смело показва през собствената си призма, нерешениете проблеми на човечеството.

Повод да го потърсим за разговор беше негов проект с билбордове, чрез които показва алчността на модната индустрия. Целта на картините, “красящи” улиците на Варшава е да напомни че 1,134 души намират смъртта си, след колапса на фабриките за дрехи в Бангладеш. Игор не се притеснява да постави открито имената на брандовете и комрнтира, че все още не е получил обратна връзна от тях. На въпрос дали се притеснява, че компаниите H&M и Zara, които е използвал за проекта могат да го съдят той отговори: Не. Но се чудя дали някой ги е питал същият въпрос и какво биха отговорили”?

Доброволски споделя, че му е трудно да определи защо е започнал да се занимава с теми като война, проблеми на бедните и бездомните, пристрастяване и т.н. “Може би го правя, за да дам глас на хора, които не разполагат с такъв и не могат да бъдат чути. Стремя се да покажа, че  “нашите” проблеми са незначителни и като цяло дори не съществуват в сравнение с споменатите по-горе драми”.

Игор е от тези артисти, които оценяват живота, времето и обикновените моменти. Съпричастността за него е една от най-важните, но недооценени характеристики: “може би дори е добродетел”. 

Има много глобални проблеми като екологичния въпрос или заплахите от ядрена война. Но когато става дума за лични проблеми, най-напред се нареждат алчност и апатия. Може би най-големият проблем за света е човечеството”.

Друга голяма тема, която засяга Доброволски е свързана с човешките права. С проектът си “Защо съществувам”, той показва, че най-големият проблем, свързан с правата на човека е това, че “те са запазени само за някои от най-привилегированите. На практика ако сте дете в Йемен, закони за права на човека не съществуват за вас. Това е ужасно”.

Игор възприема всеки един от проектите си лично и присърце. “Не знам дали бих могъл да определя някой от проектите си като най-важен. Например преди няколко седмици започнах проект с бездомници и алкохолици. Имаш един човек който ми помогна много. Днес бях на погребението му”. 

Той не е авантюрист, не се заблуждава, че ще спаси света, но се надява, че неговата работа или работата на други хора, ще подпомогнат пътя към промяната за по-добро: “Аз просто давам това, което е в сърцето ми”.

Игор Доброволски: Facebook; Website

Десислава Христова

About Десислава Христова

View all posts by Десислава Христова →

2 Comments on “Игор Доброволски: Може би най-големият проблем на света е човечеството”

Comments are closed.