Инвеститорът в първия „интелигентен град“ у нас излиза на Българската фондова борса

1.5 милиарда евро ще бъдат вложени в изграждането на развлекателния и бизнес комплекс „Света София”. Това ще бъде и първият „корпоративно управляван интелигентен град“ на Стария континент.

Компанията Capital Concept Limited (CCL) обяви днес, че е получила одобрение от Комисията за финансов надзор нейните акции да бъдат качени отново на Българската фондова борса. Търговията на тази публична платформа е част от стратегията за управление на капитала на CCL и ще допринесе за поддържане на оптимален кредитен профил и баланс при финансиране на многомилионния пилотен проект „Света София“ в община Елин Пелин.

Бъдещият комплекс „Света София“ на стойност 1,5 милиарда евро е проектиран от хонконгското архитектурно бюро CMDL Architects International. Той ще включва модерен конгресен и изложбен център, закрит целогодишен аквапарк и редица първокласни развлекателни и бизнес площи. „Св. София“ ще се превърне в първия в Европа „корпоративно управляван интелигентен град“ благодарение на партньорството с китайския технологичен гигант ZTE Corp.

Включването на луксозен хотел в проекта ще помогне на българската столица да отговори на бъдещото туристическо търсене, тъй като капацитетът на хотелите в София е почти изцяло запълнен. При завършването на комплекса в него ще се предлагат близо 2500 стаи и апартаменти за гости.

Новият развлекателен и бизнес комплекс ще даде тласък на заетостта в региона както по време на строителството, така и при експлоатацията – очаква се да бъдат създадени 1850 постоянни работни места. Бъдещите служители ще се възползват от възможностите за обучение и квалификации, осигурени от специализираните образователни програми на CCL.

„Искрено вярваме, че проектът „Света София“ ще се превърне в истинска „умна“ забележителност в региона с притегателна сила за туристи от цял свят. Бордът на компанията е убеден, че по-голямата прозрачност на активите и дейностите на CCL, както и потенциалът за развитие на проекта, ще променят инвестиционния пейзаж в България.

Освен че ще привлече чужди институционални и частни инвеститори, CCL ще продължи да работи за това направените вложения да дадат очакваните „плодове“ , заяви г-жа Джоузи Лок, изпълнителен директор на Capital Concept Limited.

За проекта „Света София”

Проектът „Света София“ ще бъде разположен на 15 минути път от международното летище на столицата. В него ще бъдат интегрирани технологии и IT решения, които ще му позволят да функционира като „умен град“. Комплексът ще съчетава възможностите на туристически курорт, културен, развлекателен и търговски център. С подкрепата на българскот  правителство ще бъде създаден международен интелигентен град от световна величина, който включва 5-звезден хотел, конферентен и изложбен център от най-висок клас, най- големия в света закрит аквапарк, внушителен търговски център, многофункционален район, казино и вече действащ голф клуб.

За Capital Concept Limited

Предмет на дейност на CCL е придобиване, управление, оценка и продажба на дялове в български и международни компании. Дружеството е създадено под името Welcome Holdings, а през 2015 г. е преименувано на Capital Concept Limited. Като холдингово дружество CCL отговаря за набиране на средства за проекта „Св. София”. Превръщането му в публична компания, търгуваща на фондовата борса, повишава популярността му сред инвеститорите като цяло, в това число взаимни и хедж фондове и борсови брокери.

За Bulgaria Development Holdings Ltd

Компанията Bulgaria Development Holdings Limited (BDHL) е собственост на Capital Concept Limited. През 2014 г. BDHL получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект за изграждането на развлекателния и бизнес комплекс „Света София”, който през август т.г. бе подновен за още две години.

През май на форума за международно икономическо сътрудничество „Един пояс, един път“ в Пекин беше подписан договор за партньорство между BDHL и ZTE Corp., в резултат на което „Света София“ ще се превърне в първия „умен град“ у нас.