Истинската любов е градивна сила и осмисля съществуването й

Стихове, отворени към душевността на другия човек


Снимка: Sofiapress

Книгите с любовна лирика винаги са привличали силно вниманието на литературната критика и особено на читателите. Затова и току-що излязлата от печат стихосбирка с интимни стихове на поета Димитър Христов събра много почитатели на поетичното изкуство и на автора на „Остров за двама” вечерта на 11 февруари в Българския културен център в София. Интересът към този привлекателен с оформлението си сборник с изповедите на Димитър Христов пред своята любима предизвика и фактът, че книгата спечели първата награда в Петия
Снационален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино”. Той е в памет на емблематичния поет Евтим Евтимов, а организатор на конкурса е Народното читалище„Братя Миладинови-1914” в гр. Петрич, откъдето започва професионалния си и творческия си път Евтимов. Години наред той е и председател на литературния кръжок при читалището.

Димитър Христов, Йонка Илиева и Пламен Тотев
Снимка: Sofiapress

И друг интересен факт има, свързан с най-новата поетична книга на Димитър Христов – да, тя е привлекателна наистина с оформлението й –първата корица е всъщност фрагмент на известния художник Владимир Пенев (син на един от най-големите ни поети за всички времена Пеньо Пенев), която носи същото наименование „Остров за двама”.

Автографи от автора
Снимка: Sofiapress

Книгата беше представена от литературния критик и издател Пламен Тотев – председател на журито, който връчи първата награда на Димитър Христов през м. септември 2018 г.  Той отбеляза най-важното – конкурсът е анонимен, в памет на Евтим Евтимов и постъпилите творби са оценявани по качеството им, а не по популярността на патрона и високите заглавия на стихотворението и книгата му „Горчиво вино”, както е назован и самият конкурс. – „Наградата съвсем не е случайна, както не е случайна и тази книга”, изтъкна Пламен Тотев, като направи и кратко описание за автора на книгата  Димитър Христов: „Той  е автор на книги със стихове на пиеси и песни,които изпълнява с китара. Превежда поезия от няколко славянски езици. Има преведени книги с поезия  и драматургия в Русия,Украйна, Полша, Франция, Германия, Сърбия, Република Македония, Албания.Носител е на национални и международни литературни награди. Член е на СБП и на СБЖ. Лириката му продължава и развива богатата традиция на българската поезия,вдъхновена от интимния свят на мъжа и жената. Чувственото дионисиевско начало е обогатено със съвременното светоусещане за нежност и очарование, за ласка и съкровеност. Любовта в неговите стихове е в основаната на живота, на отношението към света, към другите и към себе си.  Тя е повече действеност, отколкото съзерцание. Истинската любов е градивна сила и осмисля съществуването й. В този смисъл любовта между мъжа и жената е белязана от езически, митологически, библейски и модерни възгледи.

Поздрав  за автора  от съпругата Анна Багряна
Снимка: Sofiapress

Витални, темпераментни и интелектуално обагрени, стиховете на Димитър Христов са отворени към душевността на другия човек, за да се противопоставят на емоционалната недостатъчност, на грубостта и невежеството,на сивотата и агресията на всекидневието”, – сподели литературния критик.

От своя страна Димитър Христов  благодари на Пламен Тотев и на издателство „Изида”, като припомни, че на конкурса предишната година също е изпратил стихотворение, но то не получило никаква награда, което не го е отчаяло, а напротив,  амбицира го да изпрати още едно стихотворение на следващата година. – „Радвам се че на първата корица на книгата присъства майсторското перо на Владимир Пенев с който се запознахме наскоро, но нашите бащи са били  много добри приятели и връстници.  На 19 февруари от 18.00 ч. Владимир Пенев ще открие изложба живопис в Галерия „Арт Форум” на бул. „Васил Левски” 93 А. Казвам го,защото се радвам, че предстои негова изява”, – сподели Димитър Христов.

Стихове по текст на поета изпълни писателката и актриса Йонка Илиева, както и авторът на книгата. 

Ето какво сподели  Димитър Христов  за Sofiapress: 

Какво е посланието, кои са Адам и Ева в стихосбирката ви „Остров за двама“?

-Това са стихове преживявани и писани дълго време. Тяхната откровеност и драматичност предизвиква в мен съпротивата да вървя от тъмнината към светлината, от пепелта към огъня, от болката към радостта, че съм жив и мога да обичам. Любовта може да бъде най-красивото и най-болезненото състояние, но тя е главната движеща сила на нашето съществуване. Тя осмисля съдбата на човека и го спасява от неговото его. Това я прави обществено значима. Като словесен археолог и реставратор съм търсил различните образи и състояния на любовта между мъжа и жената, защото днешните хора генетично и духовно са наследили емоционалните и интелектуалните пластове на много поколения, създадени с нежност и сакрална тайнственост. Ето защо природният нагон е превърнат в духовно изживяване и в изкуство. Да, любовта е изкуство и е естествено тя да вдъхновява, да се въплътява в поезия и музика. Затова твърдя, че любовта обезсмъртява и самата тя е безсмъртна чрез продължението на човешкия род в стремежа към съвършенство. Любовта е колкото земно, толкова и божествено състояние, тя е едновременно митологична и органична.

 Книгата ви е издадено от издателство „Изида“ като първа награда от поетичния конкурс„Горчиво вино“ 2018 г. Този конкурс, провеждан в гр. Петрич, родният град на Евтим Евтимов, носи наслов от неговата любовна лирика.

 – От общуването ми с Евтим Евтимов и от стиховете му съм научил не малко неща. И се радвам, че в такъв анонимен конкурс, журито с председател литературният критик и книгоиздател Пламен Тотев, е отличило стихотворението ми, което даде и името на книгата „Остров за двама“.

В българската и в световната поезия има огромен фонд от гениални творби, посветени на любовта. Аз ценя и постоянно се уча от големите автори. Старая се да следвам традицията в нашата словесност и същевременно да търся новите измерения, новото светоусещане в интимния свят на съвременника. Всеки опит да се пренебрегне направеното преди нас, всеки нихилистичен жест е неуместен в творческата дейност. Богатството на българския фолклор, на средновековната и класическата литература, на новата и модерната мерена реч ме мотивират да отразявам днешната палитра на човешките взаимоотношения по свой начин, без да скривам и най-мрачните, и най-щастливите превъплъщения на любовта.

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →