Историята на Мексико в стенописите на “Големите три”

Въпреки че най-често се свързва с произведенията на Диего Ривера, Хосе Клементе Ороско и Давид Алфаро Сикейрос, стенописът е част от художественото наследство на Мексико от времето преди Колумбия. Мезоамериканските цивилизации украсяват своите дворци и храмове със стенописи, изобразяващи всичко – от исторически събития като войни до религиозни церемонии като човешки жертвоприношения. Един оцелял пример за такъв древен стенопис все още може да се намери днес в т.нар. Храм на стенописите, който се намира археологическия обект Бонампак и датира от 8-ти век Пр. Хр.

Стенопис от Бонампак, неизвестен художник, VIII век, Чиапас, Мексико.

Влиянията на този местен художествен стил могат да се видят както в представителствата на Ривера, така и в Ороско. Например такива местни влияния се срещат във великия град Рино, Тенохтитлан, който показва непоклатимата красота и великолепието на ацтеката преди испанската завоевание.

Големият град Тенохтитлан, Диего Ривера, 1945 г., Национален дворец на Mексико.

Въпреки това, Ороско използва по-примитивистичен стил, за да покаже по-малко невинната страна на индианската култура в някои панели на “Епичността на американската цивилизация”, особено в една, озаглавена “Древна човешка жертва”.

Испанско завладяване на Мезоамерика
През 1492 г. Христофор Колумб завършва първото си пътешествие до Карибите, като започва ерата на испанската колонизация в Северна и Южна Америка. Малко след това през 1519 г. Ернан Кортес става първият европеец, който достига до континента, изведнъж потъвайки на корабите си при пристигането си на брега на полуостров Юкатан, за да разясни на екипажа си, че няма да има връщане назад, преди да се завладеят местните империи.

Наистина, падането на ацтеките бележи началото на пълно испанско господство над местните хора. Следователно, стенописът на Ривера “Пристигането на Кортес” вече не се съсредоточава върху внушителните храмове или красивите канали на цивилизацията на ацтеките, а изобразява робската търговия и принудителните преобразувания към християнството, които стават обичайно под испанското управление.

Пристигането на Кортес, Диего Ривера, 1951 г., Национален дворец на Мексико.

В действителност, в неговия “The Torment of Cuauhtémoc”, Сикейрос използва екзекуцията на последния ацтекски император, за да покаже, че в много отношения испанските методи за “цивилизоваване” на местните хора не са толкова различни от местните религиозни практики. Бруталността на испанската инквизиция в Северна и Южна Америка е безспорна, докато доминиканският брат Бартоломе де лас Касас публикува Кратка справка за унищожението на Индия, известните му хроники за жестокостите, извършени срещу местните хора в Нова Испания.

Моментът на Куаутемок, Дaвид Алфаро Сикейрос , 1950 г., Паласио де Белас Артес, Мексико.

Независимост от Испания
До началото на 19 век обаче Испания губи контрола си върху империята, която се простира на два континента. Съвпадайки с освобождаването на голяма част от Южна Америка от армиите на Симон Боливар, мексиканската война за независимост избухва през 1810 г. Един от първите подбудители и военни лидери на движението за независимост е свещеникът Мигел Хидалго и Костила, които достигат до Мексико Сити, испанската столица, построена на мястото на някогашния Тенохтитлан. Въпреки това, въпреки че е бил наясно с предимствата си над войските, вътре в града, отец Хидалго се оттегля. Историците вярват, че това рязко решение е взето, за да се спасят съгражданите в Мексико Сити от грабежа, който сигурно би последвал след победата на бунтовниците. По този начин войната продължава и Мексико не получава независимост до 1821 г.

Отец Хидалго, Хосе Клементе Ороско, 1949 г.

Независимо от това, патриотичните дела на революционния свещеник се отбелязват в стенописите на Ороцко за  Отец Хидалго и Великия мексикански революционен закон и свобода на робите. В тези две творби художникът представя Хидалго в социален реалистичен стил, който показва влиянието, което неговите идеи оказват върху революционните движения на страната през XX век.

Великият мексикански революционен закон за свободата на робите, Хосе Клементе Ороско, 1949.

Мексиканската революция и наследството
Първият век на независимостта на Мексико е бурен период, характеризиран с нестабилни политически режими, голямо икономическо неравенство и загуба на значителна територия във войната със Съединените щати. Диктатурата на Порфирио Диас пренася Мексико в XX век, но завършва през 1911 г. с началото на мексиканската революция. Под ръководството на Панчо Вила и Емилиано Сапата, наред с другото, няколко участващи фракции успяват да въведат конституционна и аграрна реформа след десетилетен конфликт, който според някои оценки довежда до смъртта на два милиона души.

От диктатурата на Порфирио Диаз до революцията, “Народът на оръжието”, Давид Алфаро Сикейрос, 1966 г., Музей на националната история.

В различните панели на стенописа си от диктатурата на Порфирио Диаз до революцията, “Народът на оръжието”, Сикейрос следи как екстравагантият и пищен начин на живот на аристокрацията е допринесъл много за подхранването на гнева на експлоатираните селяни в началото на революцията.

От диктатурата на Порфирио Диаз до революцията, “Народът на оръжието”, Давид Алфаро Сикейрос, 1966 г., Музей на националната история.

Посвещавайки своите таланти, за да представят историята на своята страна, като същевременно запазват художествената традиция, която се намира в самото сърце на културното наследство на страната, “los tres grandes” (или “големите три”) са оставили зад себе си наследство, което продължава да вдъхновява новите поколения мексикански художници. Днес влиянията на Ривера, Ороско и Сикейрос могат да се видят в цялата страна – от стенописите, декориращи селата в джунглите на Чиапас до онези, които обитават улиците на Мексико Сити.

 

 

Десислава Христова

About Десислава Христова

View all posts by Десислава Христова →