Ивайло Крачунов: Няма междуинституционална война, защото Борисов осъзнава, че напрежение е излишно да се провокира в държавата

Снимка: Канал 3

Автор: Пламен Велев

Ивайло Крачунов, управител на Агенция „Блиц“, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“.

Скандали в държавата

„Случват се постоянни скандали в държавата, постоянни нападки между определени фигури и в крайна сметка много шум за нищо. Виждаме в парламента, всички ги знаят. Дебатът, който беше между БСП и ГЕРБ, обидите и острите реплики, които си размениха. Дебатът по оста изпълнителна власт и президентство, така че да казваме очевидни неща, по-добре да говорим на сериозни теми, отколкото за скандали.“- това заяви Ивайло Крачунов в отговор на въпрос какво се случва в българската политика.

„До къде ще стигне опозиционната БСП, предвождана от Корнелия Нинова, но пък си има нов водач в тази битка за шуробаджанащината- Елена Йончева се води срещу ГЕРБ?“- попита Беновска, а Крачунов заяви: „Ние видяхме благодарение на Агенция „Блиц“ една много интересна среща, която разкри нашата медия с видео и със снимки между Иван Стаматов, който е собственик на фирма „Монолит“, който беше завел на екзотичен воаяж в Монте Карло кмета на Хасково Добри Беливанов и същата г-жа Елена Йончева, която говори за октопод в държавата, за шуробаджанашки назначения, може би имаше прегрупиране на пъзела на тази среща, но така наречените големи медии БТВ и НОВА ТВ, които са много иначе демократични, много са наплашени, много са манипулирани и цензурирани, те решиха да неглижират това разкритие, което „Блиц“ направи, което така разбуни духовете“.

„Аз лично не мисля, че има война. Самият г-н Борисов каза, че работят добре с г-н Радев само преди няколко седмици, след това имаше размяна на остри реплики и не може да има институционална война както се опитват различни медии да я изкарат. Мисля, че още в близките дни ще има един по-добър диалог между двете институции и няма да се стига до изостряне на напрежението. Оптимист съм, защото в крайна сметка Бойко Борисов, като човек, който е три мандата министър председател, много добре осъзнава, че напрежение е излишно да се провокира в държавата. Според мен, той води една балансирана политика с много успехи на международното поле и мисля, че г-н Румен Радев ще прояви разум и няма да се стигне до изостряне на отношенията му с премиера.“ – отговори Крачунов  на въпрос за това до къде ще стигне войната между Румен Радев и Бойко Борисов.

На въпрос дали има с какво да бъде похвален Румен Радев, Крачунов заяви, че това е въпрос, който трябва да се зададе на избирателите. „След Плевнелиев, всеки един президент ще бъде успех за България, след като в продължение на пет години България нямаше президент, а имаше едно човече, което обитаваше президентската институция и я ползваше като хотел по-скоро.“– добави още той.

„„Блиц“ не бяхме поканени, но аз мисля, че не трябва да се стига до размяна на реплики между медиите. В крайна сметка президентът и премиерът са на по-малко от 50 метра един от друг, спокойно могат да говорят заедно, спокойно могат да се срещат и да се възстанови добрият тон в името на България и в името на добрите отношения и спокойствието.“- отговори Ивайло Крачунов в отговор на въпрос защо след обявената от Радев на Борисов война и отговорът на премиера, че за него такава война няма, президентът е извикал определени медии на летището преди да излети за Полша, за да изпрати послание на Борисов, че той продължава тази война.

„Как оценяваш това, че се канят избрани медии?“- попита Беновска, а Крачунов заяви, че това е въпрос който трябва да се отправи към президентската институция и пресцентъра там.  Според него това може да се отдаде и на липсата на опит: „Все пак той е от 6 месеца президент на България и да му дадем още време. В крайна сметка всеки допуска и пропуски“.

Оръжейният бизнес на България

„Как си обясняваш тези протести на „Емко“, при положение, че министър Караниколов обяснява защо е отнет лицензът временно? Върнаха го.“- попита Беновска, а Крачунов коментира: „Видяхме едни позабравени политически фигури от нафталина като Татяна Дончева и като Бойко Ноев, които са ясно какви фигури и обслужват различни задкулисни интереси. Точно този протест маломерен беше отразен и в по-маргинални медии. Цели създаване на напрежение, на фалшиви новини, в момент, в който държавата в лицето на правителството и на министър Емил Караниколов, много ясен знак даде, че в крайна сметка иска да премахне частните посредници на входа и на изхода на държавата и държавата да оздрави военно-промишлени комплекс и да го изправи на крака. България в крайна сметка от много дълги години, още от преди демократичните промени, е износител на оръжие за много държави, но виждаме как предишните собственици- Цветан Василев и неговия ортак Емилиян Гебрев, се опитват по някакъв начин да присвоят активи и не искат толкова лесно да бъдат отстранени от входа и изхода на оръжейните сделки на България. И от това разбира се виждаме Татяна Дончева, която постоянно изгрява в различни сутрешни блокове, в различни медии с нейните абсурдни приказки и абсурдни обвинения, които никога не се доказват, никога не стигат до край, няма нито едно разкритие, което да е потвърдено от държавна институция. На мен ми омръзна хора като Татяна Дончева, като Атанас Атанасов, като Иван Костов, като Радан Кънев , които отдавна са изхвърлени на политическото бунище, всеки ден да гостуват в различни, големи телевизии. Хората, които ограбиха България чрез приватизацията и точно тези хора да ни учат на морал. Заради хора като Иван Костов и като Атанасов, и като техните слуги България е на едно от челните места по бедност.“

КСНС

„Очаквам да се обединят политическите сили около наистина един качествен орган, който да се занимава с противодействието на корупцията, но не както видяхме по румънския модел, който ни е насаждан от грантаджиите. Видяхме ментето Моника Маковей, на която „Блиц“ многократно посвети статии. Всъщност тя е една фалшива прокурорка. Видяхме как тя е фабрикувала обвинения срещу определени политици, за да може след това на гърба на техните политически трупове да прави кариера. Всичко това беше разкрито. На нас ни трябват наистина ясни правила по отношение на корупцията, промяна на законодателството да не е толкова формализиран наказателният процес и да се достига до бързи и ефективни присъди.“- отговори Крачунов на въпрос какво очаква от КСНС на 9 октомври.

Новият ВСС

„Виждаме, че Брюксел се интересува точно от непрозрачността, която демонстрира Лозан Панов, от това че той е направил огромни пропуски в своите имотни декларации. Същият човек, подобно на Татяна Дончева, и той морализаторства и се прави на политик. В крайна сметка е добре да си избере- ако иска да прави политика, да става политик, може да направи партия, нека да отиде на изборите, но едва ли ще събере повече от 1 процент подкрепа, колкото на лабораторните проекти на Иван Костов.“ –коментира Ивайло Крачувнов политическата дейност, която развива Лозан Панов. Относно това какви са очакванията му от новия ВСС, той заяви, че очаква една ефективна работа в името на българските граждани, съдебните кадровици да бъдат избрани по ясен и прозрачен начин и да работят за българските граждани и техните интереси, както и за държавата.

Беновска приключи разговора с Ивайло Крачунов, управител на Агенция „Блиц“,  и му благодари за участието в „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 08.10.2017г.