Изчезнаха картини на Владимир Димитров-Майстора

Платната са собственост на един от наследниците на художника

Девет картини на Владимир Димитров-Майстора са откраднати от апартамент в София, съобщават от Българското национално радио. Предполага се, че са творбите на Майстора са сменили собственика си  в периода между Коледа и Нова година.

Припомняме,че само дни преди Нова година непозната досега картина на Владимир Димитров-Майстора, смятана дори за градска легенда, изненадващо се появи в Художествената галерия в Кюстендил. Експертите определиха появата на творбата като емблематично събитие. Портретът е на Дафина, наречена българската Мадона, от кюстендилското село Шишковци, където на 1 февруари 1882 год. се ражда великия майстор и през последните 30 години от живота си  живее и твори именно в него. Там са нарисувани и най-красивите му творби.

От десетилетия за съществуването й се говори почти като за легенда. Образът й обикаля света, а светът за нея е кюстендилското село Шишковци.

Когато създава произведението „Мома сред ябълки”,  Дафина е болна от туберкулоза и скоро след това умира съвсем млада. Тогава Майстора рисува портрета й, и го подарява на опечалените родители.

„Не е важно откъде е дошла и коя е Дафина, а че се появява едно произведение, което допълва пъзела в цялата му пълнота” – споделя уредничката на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора” – Светла Александрова. И допълва, че картината е останала скрита почти век. Нейната автентичност е 100% доказана и тепърва предстоят още проучвания на самата работа.

Автентичността на “Дафина” е 100% доказана

“Когато той създава произведението “Мома сред ябълки”, Дафина е болна от туберкулоза и скоро след това тя умира съвсем млада”, разказва художникът Евгени Серафимов. И допълва, че сред художниците има легенда, че Майстора рисува портрета на Дафина за нейните опечалени родители, на които го подарява.

Картината засега остава в Художествената галерия. Тя е преотстъпена от собствениците си за срок от 5 години. След появата й хора от Кюстендил решават да съберат средства във фонд, за да откупят Дафина за галерията и тя да остане завинаги в родния си край. 

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →